duminică, 25 august 2013

Despre vânătoare - cu Jack Kerouac



10
Am dat o raită prin jur strîngînd o mulțime de crengi ca să facem un pat de vreascuri pentru foc, am adunat și lemne mai mari și, în final m-am apucat să vînez bușteni. Am făcut un foc destul de mare cît să-l vadă Morley, numai că noi eram după stîncă, în afara cîmpului său vizual. Flăcările se duceau înspre stîncă și stînca le absorbea și ne dădea înapoi căldură, eram ca într-o cameră fierbinte, dar nasurile ne înghețau de fiecare dată cînd ieșeam din ea ca să aducem lemne și apă. Japhy a pus bulgurul într-o oală cu apă și învîrtea la el în timp ce fierbea, în paralel ocupîndu-se și de budinca de ciocolată, pe care  o pusesem la fiert într-o oală mai mică scoasă din ranița mea. A scos la lumină setul lui dublu de bețigașe chinezești și n-a trecut mult și ne-am înfipt în mîncare, rîzînd. Era cea mai delicioasă cină din toate timpurile. Deasupra haloului portocaliu al focului apăruseră imense de stele infinite, unele mici focuri singuratice, altele, cum era Venus, picurînd jos de tot, lîngă orizont, iar altele grupate în structuri vaste, cum era Cala Lactee, de nemăsurat pentru înțelegerea umană, albastre, reci și argintii, dar focul nostru era roz și prietenos. Și așa cum prevăzuse Japhy, nu aveam deloc poftă de alcool, uitasem de el, eram la altitudine prea mare, făcusem prea mult efort, aerul era prea înviorător, aerul însuși putea să te îmbete.
≫ 

Jack Kerouac, Vagabonzii Dharma, Polirom, 2009, pag.84-85.

5 comentarii:

  1. Ei, parcă numai aerul putea să îmbete...Ia să fi avut la vânătoare domnu' cu drumul pe urmele lui ceva ademenitor care să îl adâncească în pântece pădurii, să fi văzut beţie... a simţurilor. Glumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. casa de la nivelul trei de linga bariera oltului25 august 2013 la 18:38

    Ce crestin poate sa impuste dropiute si prepelite si apoi sa le perpeleasca la foc mic-micut, stins de voie-de nevoie, si apoi sa le ingurgiteze cu nesat, zi dupa zi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Camelia
    Am dat un exemplu de vânătoare, undeva s-a cerut asta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. casa de la nivelul trei de lângă piscină
    avea podul rupt, de aceea când Oltul se umflă și inundă mica luncă până la calea ferată, bătrânii satelor din trecătoare spun că Oltul cere un cap.
    Este o predispoziție spre necunoscutului spre real.

    RăspundețiȘtergere
  5. erată
    Este o predispoziție spre necunoscutului spre real.
    se înlocuiește cu:
    Este o predispoziție a necunoscutului spre real.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc