luni, 3 septembrie 2012

Aphaia - αφανής

Insula Aegina are unul dintre cele mai vechi temple dorice din Grecia. Stilul este chiar sever, adică de la începuturi - după anul 580 î.e.n. (Î.H), la câteva sute de ani după războiul troian. Dar în centrul insulei pe muntele cel mai înalt, pe vârful Oros (533 m, altitudine mare pentru o insulă mică) s-a descoperit chiar un altar dedicat lui Zeus cam de pe la 1200 î.e.n., perioadă ce coincide cu invazia dorienilor.

Templul este dedicat unei zeități locale, unei nimfe numită Aphaia, care înseamnă „invizibilă” (de la verbul grec afanis). Legenda spune că ea a ajuns pe insulă venind de departe, tocmai din Creta. Aphaia, inobservabila, este Britomartis. Nimfa dorită de Minos, care fugind de el, a ajuns aiurea aici. Pescarii locali erau să o prindă în năvoadele lor. Odată ajunsă pe insulă, Britomartis a devenit invizibilă. Localnicii au denumit-o Aphaia.

Desigur că în zilele senine, la fel de pe Acropole sau chiar de la capul Sunio (Sunion), ca și invers, Templul nimfei Aphaia se vede foarte clar. Cele trei temple, Parthenonul, Templul lui Poseidon și Templul nimfei Aphaia, alcătuiesc un triunghi echilateral ca poziționare pe hartă.

                      din
Flora Alifandi, The island of Aegina, F.Alifandi, 2002, Aegina, Greece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc