vineri, 11 octombrie 2013

Pentru că toate lucrurile au un sfârșit

Piraeus Museum - Herakles killing the centaur Nessos

Deianira, soția lui Herakles, izvoarele spun că este a doua, geloasă până la moarte, găsește un leac în a vindeca boala cuplului, cum spun astăzi psihologii. Ea merge tot la un psiholog, care, ascultând toate văicărelile femeiești, o întreabă dacă vrea să fie cu el până la moarte și ea repede răspunde că DA!.

Nessos, puțin mai deștept ca Kheiron (Chiron) -cel care l-a educat pe erou, dă soluția finală. Blana leului de la Nemea să fie îmbibată cu sângele hidrei din Lerna. Am cutezanța să inspir că două te termină mai repede decât una.

Ori lucrurile astea chiar se întâmplă -atemporal for ever, și Herakles chiar moare înainte de a deveni semizeu și a o avea drept soție chiar pe Helena din Troia. Dacă greșesc corectați-mă.

Ori chiar înainte de a muri, încearcă să-și dea jos tunica felină care lipită de trupul său, nu-l mai apăra, ci chiar îl ucidea. Dar vai, odată cu blana leului se trăgea și pielea eroului cu tot cu tegumente și dureri cumplite.

Herakles știe de unde vine săgeata și găsindu-l repede pe centaur îi cere socoteală. În imagine avem un ménage à trois. Nu apar deloc vulgar cele enunțate. Traducerea suferă erori, la fel ca Deianira; centaurul a întrebat-o clar: până la moarte? Ea apare în dreapta ca o explicație; prea târziu.

Acceptăm prea repede prețul pentru un viitor confort, chiar imprevizibil. Ăsta da lux!

4 comentarii:

  1. itaca si sensul timpului12 octombrie 2013 la 09:41

    Nasol. Episodul acesta este in ovidiu iar atitudinea femeii este total opusa. Nu stia ca un anumit bacil traieste bine in pieile de animale. Deci, nu este vorba de nicio razbunare sau ceva de genul acesta. Este pur si simplu hazard.

    RăspundețiȘtergere
  2. Până la moarte!
    Veridicitatea mitului constă în felul egoist în care gândim.

    RăspundețiȘtergere
  3. itaca si sensul timpului12 octombrie 2013 la 13:56

    Ah, nu cred ca despre asta este vorba. Cred ca este vorba de un mod de reprezentare al mintii. Fiinta completa prin imbinarea celor doua sexe. Oricum multe din reprezentarile mentale sunt niste aiureli. Daca am considera ca partea cefalica a corpului uman este de natura divina, sacra si infailibila etc, etc atunci am putea lua in seama aceste productii. Dar cum creierul este un organ ca oricare altul atunci putem admite ca poate sa dea o gramada de rateuri....sau cine stie, poate in codul genetic original este scrisa chestia asta cu fiinta completa facuta din doi omuleti de sexe diferite....ha, ha, ha

    RăspundețiȘtergere
  4. ..."două te termină mai repede decât una".
    Depinde de disponibilitatea de secătuire.
    Glumesc, aşaşiaşa.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc