vineri, 5 iulie 2013

Oracolul privit ca referendum



≪Regina -mamă avea printre soțiile regelui rangul cel mai mare ți ea juca un oarecare rol politic. Celebra Sammuramat (care apare în legenda greacă transmisă nouă de Herodot sub numele de Semiramis), mama regelui Adad-nirari IV, a fost regentă vreme de patru ani în timpul cît fiul ei era minor. O altă regină-mamă care a jucat un mare rol politic a fost Naqi'a (în traducere „cea curată”) soția lui Sanherib.
[...]
Astfel, regele Sanherib probabil împins de soție, aceeași Naqi'a mai sus amintită, a cerut un oracol al zeilor care îi răspund că trebuie să numească drept urmaș al său pe un fiu al său Asarhaddon înlăturând astfel pe fii săi mai mari de la succsiune. Întrebați, zeii Šamaš și Adad au răspuns că Asarhaddon trebuie să-i urmeze la domnie. Dar deși a pus să jure pe toți dregătorii și ostașii săi că vor respecta această dorință a zeilor, este probabil că aceștia aveau puțină încredere în oracole și în astfel de porunci ale zeilor, căci frații lui Asarhaddon înlăturați de la domnie, se răscoală, ucid pe propriul tată și un război între frați se pornește în Asiria.

În cele din urmă Asarhaddon rămîne rege, dar nici el nu orînduiește în chip mai fericit succesiunea la tron a fiilor săi, căci împarte regatul în două părți: Assurbanipal devine urmașul său la tron în Asiria și Šama-šumkin, fiul său cel mai mare primește ca moștenire tronul peste Babilon. Însă această împărțire duce la războaie îndelungate în care Babilonul este cu totul nimicit și Asiria ajunge să fie distrusă.≫

Constantin Daniel, Civilizația asiro-babiloniană, ed. Sport-Turism, 1981. pag. 120-121.

11 comentarii:

  1. Tu ai scris cartea asta? Sau esti un eneaid aclimatizat peste milenii in papurisul beghian?

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie să vedem căderea și progresul ca un fapt divers. Pentru cei ce citesc istorie cu adevărat este un lucru minor (dar nu chiar și pentru mine).

    Astăzi muncitorii au ajuns la centură, mâine se toarnă. Era trecut de ora șapte după-masa și după ce o ploicică ne-a readus răcoarea un tânăr muncitor a început să protesteze asupra programului (ei lucrează până la șase după-masa).

    Șeful de echipă a simțit presiunea și le-a împărțit banii (erau de fapt banii pe care îi meritau). În minutele următoarele lucrurile sau schimbat radical, toți au muncit până la aproape șapte (de aceea eu scriu la ora asta).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce e acel pulsatoriu din imagine, Scorchfield?

    Cât despre lucrătorii de care spui, se pare că dincolo de ceva, voinţa este posibilă; dincoace de acel ceva, nu.
    Le doresc avântare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt chipuri!
    Sunt blesteme și strigăte, salvări și renașteri...

    RăspundețiȘtergere
  5. aiurea. daca am fi corecti cu natura umana am intelege ca lucrurile functioneaza altfel. un sportiv de performanta alearga citeva maratoane din astea in viata, cu maximizarea componentei musculare voluntare. este o incordare a creierului motor - neuronii Betz se mai storc putin pentru...inca o birna montata intr-o ora. ne lipseste analiza muncii corelata cu fiziologia umana. asta au facut grandjean si scoala lui citiva zeci de ani. din cauza asta intr-o echipa constituita pe criterii ergonomice nu vor apare niciodata aceste probleme. sigur ca piramidele s-au ridicat prin incordarea miliardelor de miliarde de neuroni Betz, dar omenirea a zburat in cosmos atunci cind a inteles mecanismele functionarii universului si fiintei umane. stimularea materiala de acest tip este un surogat pentru neuronul Betz,sambata si duminica daca isi "reveni" iar muschiul va iesi din acidoza lactica atunci ....ova lua de la capat. cam asta este...cunoastere

    RăspundețiȘtergere
  6. erata la "reveni" este "daca isi va reveni" iar ova este o va....

    RăspundețiȘtergere
  7. Parc'ar fi chipuri de suflete prinse între lumi.

    RăspundețiȘtergere
  8. atmosfera terestra
    nu este aiurea, ai pomenit prea des de Betz, fără a pomeni de Purkinje, ăia-s salahorii creierului nostru.

    RăspundețiȘtergere
  9. Camelia
    sunt umbrele pe care frunzele unui păr le fac pe un zid alb, ne putem (și avem dreptul) să ne închipuim orice)

    RăspundețiȘtergere
  10. la naiba, Purkinje nu sunt salahori, sunt perfectionisti, dar ei nu prea misca daca nu misca Betzienii. homunculos motor,ha,ha,ha....cit despre umbrela,aici la mine, se poarta modelul de ploaie...

    RăspundețiȘtergere
  11. Am o putere de închipuire fără margini, aşa că răspunsul e da, pentru lumea imaginarului.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc