joi, 19 iulie 2012

Watercolor - Piet de Jong

Agora Museum (Stoa of Attalos), Athina

Olandezul Piet de Jong colorează asemeni lui Vermeer, nu sunt vederile din Delft, dar este aceeași lumină. Englezul Piet de Jong nu poate crea asemeni predecesorului său luminos, în schimb are revelația creației, este un medium al spiritului antic grec.

http://www.agathe.gr/overview/the_staff.html
La Athina, în 1937, Piet de Jong reintegrează trecutul în culoare, orice formă ilizibilă i se pare ușor manipulabilă, își aduce doar aminte. Dacă ar fi fost Byron ar fi scris un imn, dacă ar fi fost Vermeer, ar fi deschis doar fereastra și-ar fi pictat numai lumina ce învăluia vasul. Aici în excavația de la poalele colinei Acropole (Akropolis) sunt tone de cioburi, unul dintre cele mai mari puzzle din lume, locuințele au fost mutate, arheologii sunt la câțiva metri sub fundațiile acestora, toate acestea fac o coadă enormă în așteptarea de-a fi inventariate, catalogate. Orice pică-n mână este foarte valoros, orice poate fi recuperat se tezaurizează. Piet de Jong își aduce aportul, minimul său, mai departe vin alții, alege ce se poate, încearcă lumina. În spatele lui, muzele moderne îl ațâță.

Culorile se pot ghici după minerale, sunt reacții chimice, sunt identificatori chimici, dar pe departe cel care are curajul să reproducă, chiar dacă o va face pe jumătate, trebuie să fie un mare artist. Întocmai ca poetul contemporan ce continuă poemul neterminat, la fel și compozitorul ce continuă partitura lipsă.

Sigur că realitatea poate fi alta, sau trecutul chiar, generații întregi în schimb vor fi hrănite cu idealul unei lumi imposibile astăzi, chiar și așa, orice efort în direcția asta contează. Este ca o nouă Vedere din Delft, poate spune cineva astăzi ceea ce a văzut cu adevărat Vermeer?!

Trageți o tură pe site-ul acesta, ce pionieri!

http://www.agathe.gr/overview/the_staff.html

2 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc