duminică, 15 iulie 2012

Τοξοτρια (arcașa)

Arcașa de la Rafina
De fapt lucrurile stau chiar așa, întocmai echilibrului lui Élie Faure; cu spatele la Egee, cu fața spre drumul ce duce la Athina (Atena), arcașa sculptorului Nikola Pavlopoulos (Νικόλα Παυλόπουλου) din portul turistic Rafina arată doar traiectoria, săgeata lipsind însă. În schimb putem admira modernismul contemporan grec, nicidecum vreo zeiță, și dacă aceste vederi s-ar opri numai aici, n-ar mai conta nicidecum titlul.

De-a lungul plajei, spre sud, la vreo 10 kilometri se află templul zeiței Artemis din Vravrona (Braurona), un loc sacru -în care încă se mai sapă.
Gestica și siguranța cu care arcașa deschide arcul, ține într-adevăr de o viziune artistică, felul în care procedează, nuditatea totală, ține de-o sexualitate debordantă - și așa, din nou fără să vreau mă întorc la Acteon, sau la Orion, sau la mine, sau la călătorie, sau la imagine, sau la vis.

7 comentarii:

  1. deci, esti deja fizic in grecia sau te pregatesti (trasarea mentala a drumului)?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt încă acasă, imaginile sunt de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos sa te pregatesti pentru....aceasta calatorie.

    cit stai? pe parcursul sejurului ne mai "scrii"?

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea în concediu nu scrijelesc nimic!
    Am înțeles gradul tău de inteligență, asta nu te face nici mai deșteaptă, nici mai interesantă, mai ales că în determinarea ta de-a scrie foarte corect uiți diacriticele sau mai curând pe „î” din „i” sau din „â” din „a”. Lămurește-mă, faci și politică?

    RăspundețiȘtergere
  5. nu bag in seama agresivitatea atacului tau oarecum iscusit redactat. Ai inceput cu o formula frumoasa de politete. De ce oamenii folosesc formulele de politete pentru alte scopuri decit cele dedicate?

    Si cum poti sa intelegi gradul de inteligenta al unei persoane daca tu evaluezi persoanele intr-o anumita paradigma? Sigur ca fac greseli de ortografie, din diverse motive. Oboseala, graba, taste vechi, ochelari etc, etc

    Grinda aceea se numeste arhitrava. Important este raportul, adica o coloana la jumatatea unui bloc de marmura orizontal.

    vrei sa spui ca autorul a "descifrat" mintea vechilor constructori?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu mi-au plăcut ghilimele de la scrii: „pe parcursul sejurului ne mai "scrii"?”
    Greșelile mele frecvente sunt: scri, ști sau propoziții care încep cu literă mică, de aceea am interpretat ca eu fiind cel atacat, nu degeaba ținem referendum - toată lumea se crede atacată!

    Mario G. Salvadori a fost un om deosebit, spre senectute s-a aplecat spre jocul construcțiilor pentru copii, astfel rezolvând simplu multe probleme complexe ce țin de structura clădirilor.
    Da, a descifrat multe, iar arhitrava este cea care se ocupă cu decorarea grinzii, ca altitudine este deasupra grinzii, sora mai mare și mai frumoasă a grinzii!

    RăspundețiȘtergere
  7. da, nu stiu prea bine diferenta dintre grinda si arhitrava, dar in scrierea mea a fost introdusa o provocare referitoare la arhitectura antica greceasca. ce am scris eu este in contrast cu imaginea ta, adica nu coloana se afla la jumatatea "primei grinzi" ci capetele grinzilor se aseaza simetric pe coloana, problemele apar cu numarul de coloane, lungimea si greutatea grinzilor, etc, etc, adica ce ne spui tu in scriere

    cum se aseaza rindul al doilea de grinzi samd?

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc