luni, 23 ianuarie 2012

Războiul Lumilor


„Oricât ar părea de ciudat, marile lupte, ca aceea pe care o vedeți apărând dintre paginile jurnalelor mele, nu le sunt întotdeauna vizibile participanților. Multe lucruri depind de ceea ce oamenii visează în adâncul inimii lor. M-a preocupat dintotdeauna atât elaborarea visurilor cât și cea acțiunilor. Printre rândurile acestor jurnale transpare lupta cu viziunea omenirii despre ea însăși - o luptă aprigă, pe un teren unde mobiluri din trecutul nostru cel mai întunecat pot izvorî dintr-un rezervor inconștient și deveni evenimente reale pe care nu numai că trebuie să le trăim, ci și să le înfruntăm. Este hidra care atacă întotdeauna din locul unde nu poate fi observată. De aceea, mă rog ca, după ce veți fi parcurs segmentul meu al potecii de Aur, să nu fiți niște copii inocenți, dansînd după o muzică al cărei sunet nu îl aud.”

Jurnalele Furate
Frank Herbert, Împăratul zeu al Dunei, Nemira, 1994, pag.92

„Nu e nimic mai pasionant decât să vezi cum se deghizează un interes oficial în convingere intelectuală.”
Frank HerbertCiuma Albă, Uranus, 1994, pag.196

Ceea ce credem noi că se întâmplă, coincide cu ceea ce vor alții și dacă nu coincide cu alții coincide cu ceilalți. Felul remarcabil în care tot timpul ceilalți au dreptate, corespunde locului unde se află, adică, „locul unde nu poate fi observată [hidra]”, asta pentru că majoritatea văd locul de unde nu poate fi observată [hidra]. Observație minoră care deranjează.


Evenimentele acestei luni încărcate, încărcate și cu declarații ale clasei politice, cu oficializări numismatice ale multor intelectuali, cu ieșiri în stradă, ar trebui să însemne ceva? ori tocmai că nu înseamnă nimic.


Războiul lumilor este departe de noi, și lumea este nemulțumită, când are să vină, acest început de an va fi uitat repede. Nu va veni în 2012, ar fi chiar stupid să vină așa repede.

3 comentarii:

  1. Ce frumos!

    "Multe lucruri depind de ceea ce oamenii visează în adâncul inimii lor."

    De aceea, nu-i aşa, nici măcar un zeu nu se poate sustrage destinului când încearcă să-şi asume un rol în lume.

    Despre evenimentele din ultima lună... care evenimente? Lumea nemulţumită. Guvernul e de vină pentru că oamenii sunt nefericiţi. Şi după acest guvern, următorul o să fie de vină, şi înintea lui celălalt, şi tot aşa...

    "Ceea ce credem noi că se întâmplă, coincide cu ceea ce vor alții"

    Pură coincidenţă faptul că ne atribuim ideile pe care alţii doresc ca noi să le preluăm... Ce obiect de studiu frumos este omul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desenul?
    Aparține unui copil de 8 ani și jumătate!
    Mondo umano!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)

    Acum nu-i mai aparţine că l-am văzut şi noi.

    Dar nu doar desenul ci şirul de gânduri scrise... :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc