marți, 15 februarie 2011

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring


Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom


     Film corean de-o înaltă încărcătură emoţională, în care dialogurile sunt atât de rare încât ar putea lipsi. Există totuşi scene care conţin un schimb oral de idei, acea mimică caracteristică orientului îndepărtat, pentru a completa şi a explicita imaginea, sau acţiunea.

     Filmul a luat o căruţă de premii şi critica a fost pe măsură impresionată de modul în care a fost transpus subiectul în imagine.
     Am văzut cinci anotimpuri, pe parcursul a trei părţi, a trei generaţii. În sedimentele temporale partea din mijloc este cea mai amplă; este istoria personajului principal.

     În mijlocul unei depresiuni abrupte, este un lac şi în mijlocul lacului este o insulă; mai mult sau mai puţin artificială. Un templu acoperă insula în forma sa pătrată.
     Un călugăr creşte un copil în acest templu, fără ca filmul să dea detalii asupra sorginţii infantului. Educaţia copilului este la limita libertăţii, sau mai bine scris o exprimare a libertăţii, sau chiar o cunoaştere a libertăţii. Copilul cunoaşte şi "gustă" din această libertate şi mai târziu, adolescent fiind recunoaşte în acest gust însăşi femeia. Odată păcatul pornit, el nu poate fi oprit decât prin pierderea celei ce i-a dat naştere: a libertăţii, a femeii...?
Novicele devenit "matur", pleacă în căutarea femeii. Filmul nu ne arată dacă a găsit-o pe cea care a căutat-o, cert este că odată ce el s-a căsătorit este clar că o parte a libertăţii avute s-a pierdut. Reuşeşte în viitor să piardă totul şi totuşi să se-ntoarcă la libertatea primară. Cu ce preţ, merită văzut.

_________________________________________
imagine luate de pe site-ul
http://www.dvdtimes.co.uk/content.php?contentid=11044
adresa de imdb
http://www.imdb.com/title/tt0374546/

4 comentarii:

  1. Daca nu ai vazut, te sfatuiesc sa mai cauti filme de Ki-duk Kim: The Isle, Hwal (the Bow) si extraordinarul 3-Iron (Bin-jip). Filmografia lui e mai bogata, insa astea, alaturi de cel pe care l-ai vazut, sunt considerate cele mai bune ale lui.

    Mie cel mai mult mi-a placut Bin-jip.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) am ales poate cel mai mitic dintre ele, sigur toate titlurile înşirate de tine sunt filme bune.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc