marți, 29 iunie 2010

Leul-om Hackher


Pentru că nu a existat nici un portret, nici o imagine care să-l reprezinte pe maiorul Hackher, pe Franz Xaver Baron de Hackher, locuitorii oraşului Graz au pus să se sculpteze un leu şi să-l plaseze sus pe colină. Acest leu priveşte calm şi acum curgerea râului Mur, râu vijelios, periculos, care străbate oraşul stârnind în sufletul locuitorilor un dinamism cultural fără precedent.
Istoria ne spune că acest maior a apărat oraşul Graz timp de multe luni în timpul campaniei lui Napoleon doar cu o "mână de soldaţi", adică în 1809.
Ceea ce este interesant este că mult mai târziu acest leu priveşte peste Mur la ceea ce artiştii numesc "friendly alien", un muzeu de artă modernă care apare în mijlocul oraşului în 2003, cum leul s-a ridicat pe colina Schlossberg, mult mai devreme în 1909. Acest tip de abordare se poate numi idiosincrazie şi cu asta se mândresc locuitorii acestui oraş.
Niciodată nu au fost lei pe aici şi nici extratereştri, sau mai şti...Toate informaţiile privind istoria acestui oraş au fost luate din Ghidul Oraşului Graz
www.graztourismus.at
Herrengasse 16, Graz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc