joi, 23 ianuarie 2014

„La munte nu-i ca la câmpie, cum iarna nu-i ca vara”


Thor Heyerdahl a fost un norvegian care nu știa să înoate și care împreună cu alți cinci - patru norvegieni și un suedez, au parcurs în 1947 în 101 zile, 8000 de kilometri, traversând practic Oceanul Pacific de la est la vest, călătorie ce a durat peste trei luni de zile. Se mai amintește faptul că toți însoțitorii nu erau marinari și nici constructori de nave. Traversarea de fapt s-a făcut cu o plută din lemn de balsa cu o singură velă. În această aventură nu au întâlnit nici un vas, fie el militar sau comercial. Au avut o stație de radio cu ajutorul căreia comunicau la intervale rare, poziția lor geografică. Cartea pe care a scris-o după aceea a avut un succes enorm, iar documentarul de mai sus a luat premiul Oscar în 1950. Toate acestea le-a făcut pentru a demonstra o teorie proprie conform căreia arhipelagurile Pacificului au fost populate de oamenii din America de Sud și nu invers, din Asia, după cum se susținea până atunci. În încheiere trebuie doar să menționez că numai ambiția și dorința de cunoaștere l-a făcut un om faimos, pentru că prin natura sa de european nordic, nu avea absolut nimic în comun cu cele demonstrate de el și călătorite în lumea-n întreagă.

Personajele care populează viața noastră politică n-au auzit de acesta și de aceea scot inepții la fiecare nereușită, pe care alții trebuie să le și creadă. Devenim pe zi ce trece tot mai triști.

4 comentarii:

  1. Cine îi mai poate cede pe maeştrii ăstia ai haosului, Scorchfield? nu'i mai crede nici cei fundamental naivi.
    Dar trist ştii ce e? Că noi suntem într-un sfârşit, într-unul continuu, aşa, din mers.

    RăspundețiȘtergere
  2. Capul sus, vine primăvara... cu ninsoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. erată, iar; "îi mai poate crede", asta e prima erată, a doua: "nu'i mai crede nimeni", aici se pare că nu mi-a scăpat o literă, ci un cuvânt de-a dreptul.
    Fie-mi cu iertare. Da?

    RăspundețiȘtergere
  4. La câte erate ar trebui să scriu eu... am înțeles „semnalul”, asta contează.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc