luni, 3 iunie 2013

Despre intelectualism, despre actual

avion
≪Gîndirea se cheamă în latină intelligere. Ea este îndeletnicirea lui intellectus. Dacă vrem să combatem intelectualismul, atunci, pentru a lupta într-adevăr, trebuie să cunoaștem adversarul, adică trebuie să știm că intelectualismul este doar un vlăstar actual și destul de sărăcăcios al acelei preeminențe a gîndirii care a fost pregătită de multă vreme și dezvoltată cu mijloacele metafizicii occidentale. E important să retezăm excrescențele intelectualismului actual. Însă prin aceasta poziția sa nu este cîtuși de puțin zdruncinată, ea nu este nici măcar atinsă.

Primejdia recăderii în intelectualism continuă să-i amenințe tocmai pe cei care vor să-l combată. O combatere ancorată doar în prezent a intelectualismului actual face ca apărătorii unei folosiri corecte a intelectualismului tradițional să-și poată revendica aparența unei îndreptățiri. Ce-i drept, ei nu sînt intelectualiști, dar au aceeași proveniență ca ei.

Această reacție a spiritului înclinat să rămînă în ceea ce este pînă acum, care provine din inserția naturală, parte dintr-un îndemn conștient, devine însă acum mediul de manifestare al reacției politice. Interpretarea greșită a gîndirii și folosirea greșită a gîndirii interpretate greșit pot fi depășite numai printr-o gîndire autentică și originară și prin nimic altceva.≫


Martin Heidegger, Introducere în metafizică, Humanitas, 2011, pag.175.
antena de înaltă tensiune a norilor
lemă:
Bookfest - un bordel intelectual

teoremă:
Dacă Isus a izgonit negustorii din templu, atunci cineva va izgoni comercianții din cultură.
Reciproca fiind adevărată, însemnă că Isus a fost cineva.

4 comentarii:

  1. lemă:
    Intelectul - o parte a ființei umane, benefică și elevată prin natura ei

    teoremă:
    Dacă un organ acaparează tot organismul, atunci acel oragn funcționează defectuos.

    concluzie:
    Intelectualii nu au intelect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur că orice extremă dăunează grav organismului, la fel ca fumatul sau alcoolul, sau ca pornografia, spunea cineva, aici sunt rezervat.
    În schimb în tipicul rezolvării unei teoreme, avem; ipoteza, concluzia și demonstrația, de aceea latinii spuneau la sfârșit quot erat demonstrandum.
    Sigur că tu dintr-o eroare tipografică ai rămas doar la concluzie, aștept demonstrația :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Teorema din mijloc, care-i o premiză pentru concluzia finală, este ușor de demonstrat. De fapt, ai demonstrat-o tu cu extremele. Organul este parte a organismului, deci nu îl poate cuprinde; aceasta este starea firească a lucrurilor.

    Ce motiv ar avea un om al cărui intelect este trezit și funcționează optim să se numească intelectual? Însăși termenul este nelalocul lui.

    RăspundețiȘtergere
  4. Unele palarii sunt prea mari pentru capul care le poarta. Cu siguranta ne-am imbogati daca am produce trofice cerebrale. Declinul cognitiv este atit de mare incit nu ma mai mir ca a crescut numarul firmelor de pompe funebre cu titluri jucause, servicii nonstop, facem reduceri etc, etc ah, cind treci prin oras sa ma anunti ca vreau sa-ti arat citeva curiozitati ale orasului pentru a intelege mai bine creierul uman. Imitatia, inversiuni ale simbolurilor antice, cromatica ostentativa, limbajul multisens si multe altele. Intr-un fel, este vorba de intelectualism

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc