duminică, 16 iunie 2013

Cactus triplu sec - vișinată regală


În peisajul băuturilor tradiționale, vișinata (bună) face parte din acele băuturi fine care pot exalta inimile doamnelor într-o clipă. Cel câștigat va fi bineînțeles bărbatul.

O rețetă tradițională și care dă în final gustul dorit se află pe internet. La 3 kg de vișine (care trebuie să fie foarte bine coapte) se pun 1200 de grame de zahăr. Se recomandă borcanele total transparente, fără etichete, care nu vor avea gura astupată cu capac ci doar cu un tifon pus dublu și legat bine să nu-l ia vântul. Macerarea se produce excelent la lumina soarelui, de aceea în aceste zile furtunoase ce au trecut nu am fi putut produce o vișinată de calitate, era îndeajuns un fir de mucegai să fie prins de vreo vișină și ratam produsul.

Așteptăm minim trei săptămâni, pentru ca zahărul să se dizolve complet și lichidul din borcan să acopere complet vișinele. Pentru gospodinele împătimite recomand apoi fierberea lichidului timp de câteva ore, zdrobirea totală și strecurarea prin sita largă și vom obține cel mai bun jeleu natural din lume. Privind prin el -prin jeleu, vom vedea structura cubică a diamantului.

După ce au trecut cele trei săptămâni cu soare plin, și borcanele au fost mutate cu cerbicie din umbra ce se formează în timpul zilei prin curte, astfel că soarele a reușit să vadă bine toată circumferința borcanului -în timpul mutării, mai rotim borcanul-  punem amestecul într-o damigeană -la fel de transparentă, fără alte învelișuri mai mult sau mai puțin naturale.

În damigeană adăugăm 600 de ml de alcool triplu (cel mai bun) sau dublu rafinat, adică 96 sau 87 de grade. Se scutură bine damigeana, se pune dop de plută și se mai lasă cel puțin o săptămână în soarele de iulie de data aceasta. În august se poate gusta, dar se bea din octombrie încolo, cu sau fără câte o vișină în păhărel; sâmburele nu se înghite.

Pentru profesioniști de data aceasta se poate pune în loc de alcool, vodcă triplu sec. Acest tip de vodcă este mai rar de găsit, dar se poate colinda puțin orașul mai ales dacă vă ține și punga. Asta pentru că în momentul când veți vedea prețul s-ar putea să vă răzgândiți și să treceți repede la jeleu, ca acele minunate gospodine de la teleshoping.

Vodca triplu sec este între 45 și 50 de grade, deci cantitatea de vodcă trebuie să fie de cel puțin patru ori mai mare pentru a avea o vișinată de peste 30 de grade. În cazul alcoolului obțineți o vișinată de peste 40, apropiată chiar de 40 în cazul alcoolului de 87 de grade. Însă vișinata din vodcă are un gust foarte interesant, de aceea o recomand, ca porție mică. Calculăm pentru o sticlă de vodcă de 72-75 de cl (centilitri), cam un litru (cu tot cu vișine) de amestec din cei trei litri pe care i-am făcut conform rețetei de mai sus.

Mă veți întreba ce caută cactusul în imagine?
În decembrie se cumpără un cactus de mărimea unui castravete și se taie felii, se decupează cu atenție interiorul și se pune într-un pahar de cocteil, apoi se toarnă vișinată peste el, apoi un stropișor de lapte, se amestecă cu paiul și se gustă subtil. Asta este vișinata regală.



8 comentarii:

  1. stii ca in engleza la damigeana se zice demijohn? de unde bag seama ca a fost un import masiv de scotch atunci cind se forma limba romana moderna!

    iti faci provizii pentru iarna? astepti sa-ti umpli casa cu camelii? noi pe ai mai avem si alte flori, dar stiu si ei ce sa zic, mi-e sa nu fie din acelea perene si atunci sa nu ai interes! deci, sa cautam plante anuale, bianuale sau ...?

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze pentru greseli, laptop vechi de 11 ani,ochelari si ...ne-rabdare

    RăspundețiȘtergere
  3. În grădina mea, atât de controversată și de eclectică, primim orice floare.
    Este o stare pe care mulți și multe o simt ca o capcană, sigur aici nu este Edenul -de parcă acolo nu era Marele Șarpe.

    Importul, în cazul în care ai pomenim, este de scoici, nu din Caledonia, ci din Epir, nu sunt de tip magnolia , ci sunt de fel stir.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule, sunteţi un alchimist de-a dreptul.
    Ceva îmi spune că după destupatul damigenei nu vi se întâmplă şi detupatul canaleleor vorbirii , şi că în braţele vişinatei încă mai raţionaţi, ceea ce nu ştiu dacă s'ar mai întâmpla în cuprinsul unei femei.
    Glumeam.

    RăspundețiȘtergere
  5. mesmeea cuttita19 iunie 2013 la 11:34

    ultrasincer :)) e minunată rețeta (de testat și nu numai), pentru la iarnă

    RăspundețiȘtergere
  6. mesmeea cuttita
    Suntem deja la al doilea sezon,
    este adevărat că primul sezon a avut seriale puține și foarte scurte.
    Trebuie să mărturisesc că trei borcane de cinci litri stau acum în soare și se bronzează, la Timișoara, căldura bufnește deja, dar în acest caz face foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. mesmeea cuttita19 iunie 2013 la 23:08

    la toamna ajung la Temeswar, asa ca puteti pastra si pentru mine putina licoare magica :) în afara blogului (hors concours)

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamnă,
    Va fi o mare plăcere din partea noastră!

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc