sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Cioran fericit: a văzut peștele de aur

http://reproart.com.au/images/paul-klee-the-goldfish.jpg


26 ianuarie
   Expoziție Klee. *
   O oră de desfătare. În același timp grațios și profund, poetic și elaborat. Puține expoziții m-au făcut mai fericit.


*Prima expoziție publică a lui Klee în Franța, deschisă la Muzeul Național de Artă Modernă, între 25 noiembrie 1969 și 16 februarie 1970. (N.t.)

Cioran, Caiete III, 1969-1972, Humanitas, 2010, traducere din franceză  Emanoil Marcu și Vlad Russo, pag.155-156.

9 comentarii:

  1. mmm, oare câte dorințe i-a împlinit ??...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Tot Cioran scrie puțin mai târziu:
    „Un admirator al lui Goethe i-a cerut într-o zi frizerului acestuia să-i dea o șuviță din părul marelui personaj. I s-a răspuns că toate meșele erau reținute de mult și plătite de admiratori.” (pag.339)

    Cred că l-a fel a pățit și Cioran cu dorințele. Dar oare nu era în felul său de vedea astfel lucrurile, chiar și în cazul peștișorului de aur; fericit să fii doar că l-ai văzut și nu mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hehehe...adevărat ..am vrut inițial să spun că , deja i s-a îndeplinit dorința de a-l vedea, dar tentația de a afla care au fost următoarele două dorințe a fost mai mare :)

      uneori , nu ne mulțumim numai cu ceea ce primim în primă fază...și tânjim după mai mult și mai mult ...și uite așa ne scapă bucuria ..esența lucrurilor ..

      Ștergere
  3. Mie mi se pare ca e ditamai pestoiul si aduce....asa de departe....cu un rechin. Asa ca poate este mai bine sa nu-l vezi iar daca-l vezi sa fugi cit mai repede. S-ar putea ca tu sa devii pestisorul ...lui.

    RăspundețiȘtergere
  4. Crisa
    iubim dorința, trăim cu ea, o inaniție ar fi mai bună, atunci dorința dispare, sau numai ni se pare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim
    Iona a văzut luminile pe care aurul îl reflecta asupra celorlalți, sau să te trimit la pasajul biblic, ceea ce ar fi anti-Cioran. Mai bine îți dau dreptate. Decât să pap eu peștișorul de aur, mai bine el pe mine, rechin precum scrii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca toti artistii de inceput de sec 20 si ca unul care s-a jucat cu formele si culorile trebuie sa te gindesti ca acel pestisor are o miscare cam rigida, aducind asa a fiara....oricum a fost prieten cu kandinski, destul de creativ, dar spre deosebire de kandinski nu stia si matematica...

    RăspundețiȘtergere
  7. ... Cioran pe post de oracol ?!

    :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Caietele lui au ceva oracular întrânsele, așa la repezeală copiez:
    „Mă simt ca un Roskolnikov care, pornit să-și comită fărădelegea, se oprește din drum ca să frunzărească Ecleziastul sau pe Epictet.” (III,pag.311)
    :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc