sâmbătă, 26 februarie 2011

O idee despre natura înşelătoare a privitului

Queen Victoria on 'Fyvie' with John Brown at Balmoral

     Fotograful G.W. Wilson la cererea reginei Victoria execută fotografia, de fapt este vorba de un set de fotografii de vacanţă, dar se păstrează cea mai estetică, cea care ar putea să reprezinte peste veacuri ţinuta reginei. Dar istoria nu reţine dorinţele oamenilor, nu reţine privitul lor. Fotografia care o reprezintă cel mai bine pe regină este următoarea.

Wilson, Queen Victoria on Fyvie with John Brown at Balmoral, 1863, Realism
Aceasta este fotografia despre care Virginia Woolf a spus:
"Queen Victoria, entirely unaesthetic ..."

Ori tocmai acest joc de imagini ne arată duplicitatea de care dăm dovadă în a ne înfăţişa în fotografii. Care dintre ele vor fi reţinute de public, cele băgate în faţă de noi sau cele care intră pe uşa din spate?

Afirm că Regina Victoria nu este inestetică cum aş traduce repede, Regina Victoria este urâtă şi faptul că cineva încearcă să ascundă asta o face şi mai urâtă, dar ea nu mai are nici o vină, a murit demult, fiţi pe pace că doarme-n pace. Doar pe mine mă trage grija de asta.


a se vedea şi
Barthes reproduces an 1863 portrait of Queen Victoria on horseback (CL 56) along with a caption that appears nowhere in his text: “‘Queen Victoria, entirely unaesthetic . . . ’ (Virginia Woolf ).”

The same caption appears, in English, in La chambre claire (92). In 1961, Barthes described the interplay between photograph and caption in “The Photographic Message”: “The caption, by its very disposition, by its average measure of reading, appears to duplicate the image, that is, to be included in its denotation.” Barthes, Image Music Text, 26.

Photo by
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Queen_Victoria,_photographed_by_George_Washington_Wilson_%281863%29.jpg


http://quizlet.com/2838131/art-history-test-1-flash-cards/

2 comentarii:

  1. a se vedea si filmul inspirat de evenimente :)

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.imdb.com/title/tt0119280/

    Un film jucat bine, regizat bine, cu actori de teatru, dar care nu a reuşit să transmită mai mult decât o ipotetică iubire.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc