marți, 23 februarie 2010

Vladimir Spektr


"... mă gândesc că [...] nu i-ar strica să se tundă, altfel, cu o asemenea coamă, poate fi luată drept o secretară provincială, din acelea care ştiu de câte ori pe an ajung în capitală şi numai una ştiu să facă, să se frece prin instituţii în speranţa de a-l întâlni pe fututul acela de prinţ. Proastele, prinţii nu mai există demult, dacă au existat vreodată. Probabil că i-au inventat bărbaţii ca să ne dea măcar o şansă de a visa. Să ne minţim pe noi însene, să închidem ochii la obscenitatea, minciuna şi meschinăria primatelor din jurul nostru, să credem, nu se ştie de ce, să credem tot timpul că într-o zi, poate nu dintr-o dată, nu din prima şi nici dintr-a cincizecea oară, el acest prinţ de căcat, va fi aici! Dacă ar fi după mine, aş arde până la ultima cărţile lepădăturilor de apologeţi ai tiraniei masculine, începând cu fraţii Grimm şi Hans Christian Andersen şi terminând cu pornografia fără perdea de genul tabloidelor matrimoniale. În percepţia mea profundă, căsătoria e un ritual înrudit cu cel funerar, cu singura deosebire că defuncta e încă vie şi se aşază de bunăvoie în coşciugul făcut din minciună şi neînţelegere." 1.)

O lecţie de feminism rusesc, sau o declanşare, un declick, - cum povesteşte Dostoievski de multe ori - reprezintă acest fragment din nuvela Imagini alb-negru, film mut a lui Vladimir Spektr.
Acest declick ne urmăreşte şi la fraţii Strugaţki şi în timp, mai aproape de noi vine un specialist; Vladimir Sorokin, care ne trezeşte suficient de tare ca să nu ne mai trebuiască literatură rusă contemporană.
Imaginea femeii din această nuvelă nu face concurenţă cu ceea ce Simone de Beauvoir sau Virginia Woolf au ridicat la rang de feminism în literatura lor. Cum ea aici deja există în toată plinătatea ei, orice întoarcere este eliminată, în schimb are probleme cu prezentul şi dă semne că se trezeşte din acesta.


1.) From Russia with Love, culegere de nuvele ruseşti contemporane, Ed. Art. 2009, pag.202 sus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc