sâmbătă, 14 martie 2015

Celelalte părți ale tavanului vor ieși la fel de bine?

http://en.wikipedia.org/wiki/Sibyl
≪Papa Iulius așteptase cu nerăbdare ziua în care să vadă prima frescă, dar Michelangelo, deși lipsit de bani cum era, îl amînase cu încă zece zile, ca să picteze Sibila delfică și pe profetul Joel pe tronurile lor, în pandantivele din cele două laturi ale frescei mai mici  reprezentînd beția lui Noe. Voia ca papa să vadă o parte izbutită din siluetele care vor înconjura panourile centrale.

http://sistinepuzzle.com/drunkenness-of-noah-1/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sistine-puzzle+%28Michelangelo%27s+Puzzle%29
Iulius urcă scara, veni lîngă Michelangelo pe schelă și cercetă pe cei 55 de bărbați, femei, copii, cîțiva lăsînd să li se vadă doar capul și umerii, dar cei mai mulți fiind înfățișați în întregime.
Papa admiră frumusețea neobișnuită a Sibilei delfice, cea cu părul negru, puse întrebări asupra bărbatului cu plete albe care-și purta fiul mort spre stînci, asupra arcei lui Noe, care părea pe fundal aidoma unui templu grec, și-l întrebă ce mai avea de gînd să picteze în celelalte secțiuni.

http://www.noahsark.it/studies_by_palego.htm
Michelangelo ocoli răspunsurile directe; avea nevoie de libertate, ca să-și poată schimba, la nevoie, ideile pe măsură ce înainta cu lucrul.
Iulius era prea mulțumit ca să stăruie. Spuse domol:

Celelalte părți ale tavanului vor ieși la fel de bine?≫

Irving Stone, Agonie și extaz, Cartea a VII-a, 14, ed. Meridiane, 1971, pag.217.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc