sâmbătă, 3 ianuarie 2015

La Bassae

Cortul sub care se află Templul lui Apollo Epicureicul de la Bassae, Arcadia, Peloponez, Grecia

≪Phigalia este înconjurată de munți; în stînga se află muntele numit Cotilios, iar în dreapta, muntele Elaion, ce domină această parte. Cotilios se găsește la o depărtare de cel mult patruzeci de stadii de oraș, iar pe acest munte este o așezare cu numele de Bassai cu un sanctuar al lui Apollo Epicurios, făcut și acesta în întregime, din marmură, chiar și acoperișul. Dintre toate sanctuarele ce sînt în Pelopones, după sanctuarul din Tegeea, acesta deține întîietatea, datorită frumuseții marmurei și armoniei dimensiunilor. I s-a dat numele lui Apollo, fiindcă zeul a venit în ajutorul phigalienilor cu prilejul unei boli molipsitoare, tot așa cum atenienii i-au dat porecla de alexicacos [cel ce înlătură Răul, n.m.], fiindcă a îndepărtat și de la ei boala.

Apollo i-a salvat pe phigalieni cu prilejul războiului iscat între peloponesieni și atenieni și nu cu un alt prilej. Dovadă sînt cele două epitete ale lui Apollo, care indică o situație  asemănătoare și faptul că arhitectul sanctuarului din Phigalia a fost Ictinos, contemporan cu Pericle, cel care a construit de asemenea așa-numitul Parthenon.≫ *
Pausanias, Cartea a VIII-a, Arcadica, 41.5

partea laterală estică a templului

Ori această reconstituire de care se bucură acest templu este originală și poate unică în lume. Templul pomenit de Pausanias din Tegeea, care l-ar fi întrecut pe cel de la Bassae era cel închinat zeiței Athina Alea, care acum nu mai are decât fundațiile, iar resturile căzute au fost folosite în construcții ulterioare; acesta aflându-se într-o zonă dens locuită.

Trebuie să pomenim că templul lui Apollo se află aproape de vârful Cotilios și de jos de la Phigaleia urcușul, nu rareori pieptiș, i-a făcut pe locuitorii locului, urmașii celor antici,  nu numai să uite de templu, dar să-l și protejeze astfel prin nepăsarea lor. Templul se află la înălțimea de 1131 de metri față de nivelul mării. Astăzi antica Phigaleia se numește Pavlitsa și se află (pe drumul asfaltat) mai departe de Phigaleia, cam la 4 km, undeva în umbra muntelui.

În stânga spre Andritsaina (14 km), în dreapta spre Figaleia (Phigaleia) (13 km)
La templu se poate ajunge din mai multe părți. Noi am optat pentru drumul național ce pleacă de la Olympia, de lângă Pirgos, spre Kalitheia-Karitena-Megalopoli. Înainte de a intra în Andritsaina (Andritsena), se ivește o bifurcație, a cărei braț spre stânga, urcă avântat pe lângă orășel și ne duce direct la templu. Drumul fiind sinuos, dar bine asfaltat.

Poarta de intrare direct din parcare

3 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc