marți, 15 iulie 2014

Potlatch



≪Despre potlatch, domnul Boas n-a scris nimic mai frumos decît următoarea pagină:
12th Report on the North-Western Tribes of Canada. B.A. Adv. Sc., 1898, pp.54-55 (cf. Fifth Report p.38):

„Sistemul economic al indienilor din colonia britanică se bazează din plin pe credit, în aceeași măsură ca și economia popoarelor civilizate.

În tot ceea ce întreprinde, indianul se bazează pe ajutorul prietenilor. El promite că va plăti acest ajutor la o dată ulterioară. Dacă ajutorul acordat constă în obiecte de valoare, măsurate de indieni în pături, așa cum noi măsurăm în monedă, el promite că va înapoia valoarea împrumutului cu dobîndă. Neavînd un sistem de scriere, indianul va asigura tranzacția făcînd-o în public. Contractarea datoriilor, pe de o parte, și plata, pe de altă parte, înseamnă potlatch (sublinierea în bold îmi aparține ca blogger).

Acest sistem economic s-a dezvoltat într-atît încît capitalul posedat de toți indivizii asociați din trib depășește cu mult cantitatea de valori disponibile existente: altfel spus, condițiile sînt cu totul analoage celor care prevalează în societățile noastre: dacă dorim să ne plătim toate creanțele, vom descoperi că nu există suficienți bani. Rezultatul încercării tuturor deținătorilor de creanțe de a-și recupera împrumuturile ar fi o panică dezastruoasă ce ar duce omenirea la război.

Trebuie să înțelegem bine că atunci cînd un indian își invită toți prietenii și vecinii la un mare potlatch, irosind în aparență toate rezultatele acumulate în lungi ani de muncă, el are în vedere două lucruri, pe care trebuie să le recunoaștem înțelepte și demne de laudă.

Primul său obiectiv este acela de a-și plăti datoriile. Acesta se face public, cu multă ceremonie, ca un act autentificat. Cel de-al doilea obiectiv este să-și plaseze roadele muncii astfel încît să atragă maximum de profit pentru el și copiii săi.

Cei ce primesc daruri la ospăț, le primesc ca și cum ar fi împrumutate, urmînd  să le utilizeze în ceea ce fac, dar, după un interval de cîțiva ani, trebuie să le înapoieze cu dobîndă donatorilor sau moștenitorilor acestora.

Astfel, indienii consideră potlatch-ul drept un mijloc de asigurare a bunăstării copiilor în cazul în care ei ar rămîne de tineri orfani.≫


Marcel Maus, Eseu despre dar, Polirom, 1997,
pag.113, nota lui Marcel Maus:129.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc