duminică, 13 aprilie 2014

Eridanus - Eridanos


Acel râu al eternității ce traversează unul dintre cele mai vechi cimitire din Athina, se numește Eridanos (Eridanus), esența chiparosului.

Râul stelar privit ca o agățare, ce pornește de la picioarele Orion-ului, pierzându-se în orizont, ne apare azi, pe zidul unei case uitate de vreme, ca vița de vie. Poate că subtilul morții lui Phaeton, asemeni lui Icar, are vreo legătură cu Dionysos, cu beția înălțimilor și a avântului.

Durează foarte puțin să prinzi o legătură -asemeni cârcelului viței de vie, mai apoi, odată prinsă imaginea, povestea să vină de la sine.

Urmează să facem un altar și mai târziu un templu. Sacrul se ivește tocmai în acele locuri unde el a fost chemat, sau poate că tocmai sacrul ne-a chemat în acele locuri prin care noi am trecut. O problemă pentru religie; ea -religia, există pentru că oamenii au nevoie de ea, sau pentru că fără oameni, existența ei nu-și are rostul. Ori geometria unui râu stelar, ca Eridanus, există și fără ca oamenii să o observe, mai bine scris, un râu se varsă în mare fără a fi nevoie de prezența oamenilor. Acesta este sacrul, este ceea ce observabil dăinuie și își modifică lent prezența în fața civilizațiilor umane. Azi un vârf de munte, mâine uitat, devenit mai apoi un izvor, mai departe un arbore... tot așa, regăsit mai târziu un pisc.

8 comentarii:

  1. o zeita paminteana14 aprilie 2014 la 00:30

    Peisaj cu bojdeuci nemuritoare stelare....cu cit ai negociat, nemurirea, bineinteles?

    RăspundețiȘtergere
  2. Râul eternităţii, aşa ca un unul transcendent al vieţii?
    Sacrul, adică transcendenţă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragă zeiță, la fel ca cei de sus, la fel ca tine, greșim când ne gândim la cât costă ceea ce nu vom avea niciodată!

    RăspundețiȘtergere
  4. Camelia,
    Ritmul în care se plantează biserici în România devine apropiat de cel al infarctului. Vom constata peste numai câțiva zeci de ani (chiar și mai repede) că ele vom fi foarte greu de întreținut.

    Un motiv și mai interesant este că locul acestor biserici este ales ampulea; unde se poate, unde intră și unde mai e loc, vorba cîntecului: între blocuri. Nimic sacru, nimic sfânt, ci doar totul obedient.

    RăspundețiȘtergere
  5. Religia a devenit o afacere, una a naibilui de profitabilă, biserica, o profitoare, speculând naivităţi, vânând credulităţi.
    Sunt multe fiinţe ale căror fundamente spirituală ţin de credinţă, iar ei, purtătorii de sutană, o ştiu.

    RăspundețiȘtergere
  6. o zeita paminteana15 aprilie 2014 la 22:04

    Eridanus gama si ciocnirea galaxiilor generatoare de exoplanete interesante. Zice ca pe aici ar calatori sufletul dupa omega....
    Pentru amnezici, indiferent de etiologie, sufletul se inscrie pr riu inainte ca defunctul sa ajunga....lut galben.

    RăspundețiȘtergere
  7. o zeita paminteana17 aprilie 2014 la 07:33

    Unde va duceti de Pasti? Ai terminat de renovat casa?

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc