luni, 25 noiembrie 2013

O graniță romană a Athinei



O femeie de bronz plantează nuferi, sau poate că așterne cenușă. În spatele ei la mai puțin de o sută de metri se înalță poarta lui Hadrian. Hadrian este împăratul care a dat imperiului roman zeci de ani de pace. A trasat o linie imaginară ce desparte Athina astfel încât templul lui Zeus -terminat din porunca lui, să se evidențieze cel mai bine. Prin poartă se vede astfel Parthenonul. Este o linie dreaptă ce unește Templul lui Zeus cu Poarta și cu Akropolis. De aceea pe poartă, pe frontispiciul acesteia a scris că „Aceasta este Athina, orașul vechi al lui Theseu”, citind asta priveai în față marele templu.

ΑΙΔ' ΕΙΣ' ΑΘΗΝΑΙ ΘΗΣΕΩΣ Η ΠΡΙΝ ΠΟΛΙΣ  (This is Athens, the old city of Theseus)

Odată intrat, întorcându-te spre Akropolis, citeai pe cealaltă parte a porții; „Acesta este orașul lui Hadrian și nu al lui Theseu”.
http://www.ancientathens3d.com/Roman/adri.jpg

ΑΙΔ' ΕΙΣ' ΑΔΡΙΑΝΟΥ Κ'ΟΥΧΙ ΘΗΣΕΩΣ ΠΟΛΙΣ (This is the city of Hadrian and not of Theseus)

http://www.ancientathens3d.com/Roman/adr1.jpg
Astăzi, această alăturare pare bizară, chiar trufașă - din partea unui împărat.
Sunt sigur că prin reconstrucțiile pe care Hadrian le-a făcut în Athina a vrut să traseze nu numai un hotar temporal, dar și unul spațial. Sunt oameni care își doresc în viață o graniță, o linie de unde să poată lua totul de la început, o prefacere să aibă loc după aceasta. Ceea ce citim de multe ori este dorința, sau chiar rezultatul unui scop. De aici voi fi altfel. Hadrian chiar a demonstrat lucrul acesta.

5 comentarii:

  1. o zeita paminteana25 noiembrie 2013 la 21:48

    Ai vazut pe site-ul de arheologie ca te poti plimba prin cetatea de la tivoli in voie, cu mintea, bineinteles? Ai terminat casa? Mergi la vara impreuna cu mine la roma?

    RăspundețiȘtergere
  2. Viu, amanetez ce pot, copiii îi dau la cămin, vând și nevasta. Da. Viu neapărat!

    RăspundețiȘtergere
  3. o zeita paminteana26 noiembrie 2013 la 16:08

    Pai, ia si copiii. Cind ti-ai luat nevasta ca pina acum ne-ai zis ca nu mai ai? Pai, putem merge in sistemul de weekend, 4 zile, cu buget redus. Vedem non-stop, toata ziua si toata noaptea. Facem economii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur, băi termale, focuri de artificii, Luna Park, taxi...

    RăspundețiȘtergere
  5. o zeita paminteana27 noiembrie 2013 la 23:20

    Nu, nu...incepem cu ara pacis ca am ratat-o la vizitele anterioare, batem muzeele in timpul zilei, seara forul roman, san giovanni in laterano, a doua zi catacombele, tivoli, seara trastevere si vaticanul, etc, a treia zi ostia, si tot asa...program complet, ne mai ramin atitea...
    Apropos, stii vreo pasta sau ceva asemanator care se poate intinde pe un perete mincat de mucegai...trebuie sa fie ceva simplu, sa pot face eu chestia asta, macar sa reziste pina la primavara...

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc