vineri, 8 februarie 2013

Part of _ disc


Asemenea discuri era atârnate pe pereții trezoreriilor templelor. Se presupune că o agrafă își avea rostul în dreptul urechii, posibil din aur. Discul de marmură are aproape un metru în diametru, greutatea este considerabilă și faptul că a ajuns să fie spart se datorează cutremurelor sau pur și simplu jefuirii. Marmura din care este făcut discul are o valoare intrinsecă, se poate observa strălucirea silicaților și omogenitatea culorii. Chipul zeiței era sigur șlefuit și adus la forma perfectă pentru privitor. Trebuie doar să amintim că aceste basoreliefuri nu respectau geometric lățimea feței, dar sculptorii antici greci știau să aplatizeze jumătățile astfel încât, ajutați de umbre datorită luminii laterale, chipurile și chiar corpurile să ne apară în toată perfecțiunea umană, adică să-l mintă pe privitor. În aceeași măsură au reușit și pictorii Renașterii să picteze pe suprafețele curbe ale bolților pentru ca privitorul de jos, din orice unghi al catedralei să vadă toată acțiunea în natura sa obișnuită.
Mai cred că ne lungim deja.

17 comentarii:

  1. Avem şi noi discurile moderne, compacte, mai vechi (CD, DVD) sau mai noi (BD), care conţin milioane de biţi cu informaţie şi au feţele plate, uniforme, eventual colorate sau nici măcar...

    Suntem, astăzi, mai bogaţi în informaţii decât ieri. Şi bidimensionali. Am pierdut pe undeva o dimensiune, discul a devenit plat, informaţia a devenit binară...

    RăspundețiȘtergere
  2. ai vazut ce privire scrutatoare are? sta de ....paza. la propriu si la figurat. astfel de porti actionate ingenios ii descurajau pe hoti. se zicea ca zeul/zeita era vigilent/a. tot ce trebuia pazit era pus in seama zeilor. de aici toate incriptarile din mituri. limbajul miturilor si limbajul cotidian. poate asta ar trebui sa studieze lotus. enigma si cotidianul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lotus
    Pierdem și câștigăm, cine știe cum trebuie să arate viitorul?! Cert este că suntem mult mai mulți, ne întindem, poate că ăsta-i scopul, biblic; din cei mulți, puțin se aleg. :)

    Un blue-ray are imagini tridimensionale deja, sau cel puțin așa ne minte tehnologia asta, vine alta, „super-retina” :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim
    Privirile zeilor induc nebunia, de cele mai multe ori se uită în pământ, oamenii sunt feriți, nimeni nu se plânge.

    Să nu exagerăm, Lotus poate cunoaște la fel ca oricare, fiecare are calea lui.
    Enigma nu mai cântă și Cotidianul a dat faliment. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Scorchfield: Eu văd că pierdem şi câştigăm, dar pe planuri diferite. Şi ele nu se schimbă niciodată. Pe planul pe care pierdem, continuăm să pierdem, şi invers...

    Acum hai să nu dramatizăm. Dar cam pe-acolo, şi în mare vorbind.

    RăspundețiȘtergere
  6. oscilatie intre exagerare si dramatizare. de ce sunteti asa tristi azi? ploua cu tunete la voi? la pompei am fost organizarea cvasiperfecta a unui oras antic. cel mai mult m-au impresionat unitatile de masura. stii, parea transpunerea in practica a ideilor lui platon. diviziunea muncii, etc, etc. peste 2000 de ani niste paminteni care vor gasi scrierile noastre pe Cd-uri vor gindi la genialitatea noastra. deci- sa vina primavara, sa iesim la soare si la cimp verde...spatiul , pina una alta, este acelasi...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pesimismul şi optimismul se aplică asupra unor evenimente care încă nu s-au produs, tu înclini să crezi într-un anumit curs sau deznodământ al lor. Eu făceam o constatare, adică mă refeream la nişte lucruri care deja s-au produs.

    RăspundețiȘtergere
  8. superficial spus (desigur) - dar tare m-ar fi interesat agrafele zeițelor :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim
    să fim sinceri, așa ni se rupe...

    RăspundețiȘtergere
  10. Lotus
    Blogul este atemporal -dacă sensul discuției este îndreptat spre el, în rest despre voi eu nu știu nimic. De unde atunci acest subiectivism?!
    :)
    Ca să nu mă bănuiască careva de altceva!

    RăspundețiȘtergere
  11. Superficial Doamnă nu există :)
    există o stare bazată pe tensiunea superficială a lichidului în genere și a felului său a absorbi mișcarea!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Despre Agrafe,
    Doamnă, cu tot respectul, dar „agrafele” merită o discuție separată!

    RăspundețiȘtergere
  13. eu n-am inteles ce ....ni se rupe. mie mi se leaga in minte. vreau sa spun ca istoria va curge la fel. tabloul desenat de fiul tau va fi gasit de niste paminteni peste 2000 de ani. atunci nimic nu se va mai face manual. in consecinta vor fi superincintati cind vor descoperi un artefact de 2000 de ani care le vorbeste despre Doamna M, zeita florilor. Bine, ar fi trebuit s-o cheme Doamna F a florilor dar se admite Doamna M a muscatelor sau mimozelor. Aici nu este vorba de matraguna dar poate fi vorba de musatel sau maghiran. Vezi, avem asa putine plante care incep cu M.

    RăspundețiȘtergere
  14. Scorchfield

    Afirmaţia că pierdem ne viza pe toţi oamenii, societatea în ansamblu. În rest, nici eu nu cunosc interlocutorii, dar discuţia mă amuză. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. http://www.youtube.com/watch?v=JnVcQjIVqeo

    RăspundețiȘtergere
  16. mai bine aici http://www.youtube.com/watch?v=SBmAPYkPeYU

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc