luni, 11 februarie 2013

Athina 2011 - Muzeul de Arheologie și Istorie Națională

Frații Cerber și Himera, vezi descendența
Analogia cunoașterii este o formă subtilă prin care reușim să înțelegem natura ființei noastre.
Am fost obișnuiți cu sensul anumitor cuvinte sau nume ce au penetrat adânc în mentalitatea noastră. Putem, asta numai dacă ne interesează, să stabilim alte pârghii pentru ceea ce ni s-a părut a fi evident în cunoașterea de zi cu zi. Cu alte cuvinte putem intra în hiper-realitate doar prin analogii.

Un labirint cu pereți-oglindă ne ne va arăta tot timpul ceea ce vrem să vedem; propriul nostru trup, ale acelora din jurul nostru, al lucrurilor ce ne înconjoară în general. Viața noastră este asemeni unui drum printr-un labirint plin de oglinzi. De aceea suntem atenți la ceea ce facem, la felul cum ne purtăm și răspundem de oglindirea noastră în societate. Sigur că sunt oameni care n-au dat și nu dau socoteală acestui fel de educație normală, au ieșit din labirint fiind mult mai liberi astfel. Prețul acestei hiper-libertăți se cunoaște și s-a transmis mai departe.

Sfinx-ul cel vestit
Antichitatea greacă are o zestre bogată de exemple, de mituri, prin care se transmite o cunoaștere bazată pe analogii. Personal n-am reușit decât să văd reflexia clară și să deosebesc lumina.

P.S. Termenul de hiper l-am împrumutat de la Baudrillard.

7 comentarii:

  1. nasol. de cind citesti tu baudrillard? se pare ca prietenul nostru comun este mai apropiat de tine. mie mi-a promis de vreo 3 ani ca ma invita la o cafea si tot amina.

    himera - vazuta de mine pe coasta mediteraneana a turciei. acolo ies gaze din solul stincos (sarea este aproape). ghidul ne-a spus ca anticii greci asta intelegeau prin chimera. flacari tranzitorii. sigur ca puteai sa mori daca nimereai intr-o vagauna plina de gaze.

    despre restul personajelor te las pe tine sa ne scrii.

    ps. sunt sigura ca "insieme" S+DM este inofensiv dupa vizionarea filmului mai sus-amintit. poate inainte de film sa apara o scinteie care sa "inflameze" o himera.

    RăspundețiȘtergere
  2. Turcul bătea câmpii, la fel ca tine.
    Ar dori ei să aibă trecutul altora. Nu ți-a arătat și „calul de lemn” descoperit în vale, la Troada.

    RăspundețiȘtergere
  3. asta este, a avea. de curind am citit despre patternul genetic al populatiilor din arealul nostru geografic. se pare ca suntem vechi de 25000 ani + 2000 ani. Deci, avem....

    RăspundețiȘtergere
  4. :))))

    (dialog copios, nu mai este nevoie de mine)

    RăspundețiȘtergere
  5. este interesant blogul DM. se pricepe....la imagini.

    cind ne "arati" ghioceii?

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamnă,
    Generozitatea într-un loc naște foamete în alt loc.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim
    Ghioceii au avut noaptea trecută -8, nu la purtare, ci în mediul lor înconjurător; nu i-am mai deranjat și eu.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc