duminică, 25 martie 2012

Antikythera

Una dintre materiile studiate la Mecanică se numea Organe de Mașini, denumirea ascunde de fapt o matematică complicată a ceea ce latinii numeau deux ex machina, iar mult mai târziu nord-americanii au botezat-o black-box, oricum totul se trage de la teatru, de la reprezentare; oglindirea realității.


Un asemenea mecanism a fost surprins în această primăvară mișunând în jurul casei, un vârf de bocanc l-a întors, iar el asemenea unei balamale s-a închis. Mai târziu a încercat să-și găsească un punct de echilibru, lovitura primită i-a înțepenit unele brațe.


5 comentarii:

  1. de ceva timp incerc sa aflu un raspuns argumentat la urmatoarea chestiune: este masa pamintului o constanta? aglomerarea umana inseamna implicit cresterea masei pamintului? si daca masa pamintului se schimba ce urmari ar putea fi?

    niciodata n-am stiut cum functioneaza un astrolab si m-am minunat cum anticii erau asi la trigonometrie - pentru ei unghiul fiind piatra ....de temelie

    RăspundețiȘtergere
  2. Pămîntul pierde din greutate prin radiație, elementele radioactive elimină unde electromagnetice de înaltă frecvență în zona X, primește materie datorită meteoriților, habar n-am pe unde este echilibrul, cât dă și cât primește.

    Oamenii cresc datorită faptului că mănâncă (consumă). Calciul pe care o femeie trebuie să-l dea fătului provine de la ea și de la alimentație, iar ea îl are acumulat special pentru asta. Principiul Lomonosov-Lavoisire este valabil.

    Umbra a creat unghiul, astfel grecul antic a început să măsoare înălțimea.

    RăspundețiȘtergere
  3. totusi aglomerarea constructiilor, oamenilor, etc, etc intr-un anumit loc ar putea schimba forta care actioneaza asupra pamintului si ar avea efecte? (nu stiu - ceva de genul scufundare de teren, etc, etc)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vulcanii nu sunt reversul? enorme cantități de materie sunt aruncate până în stratosferă...

    RăspundețiȘtergere
  5. da, ar fi o modalitate de ....schimb.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc