duminică, 4 septembrie 2011

De unde atâta libertate?

Vedere de la Capul Sunion, în spate fuiorul Cicladelor

S-a scris şi se scrie despre libertate cu furtunul pompieristic, metaforele abundă, înţelesurile scufundă orice radicalism, se dau definiţii adică; puţini însă au declarat şi au arătat libertatea!


Pot să afirm că eu am văzut libertatea: mai sus, în imagine, în toată imaginea; se vede libertatea.


Pot da şi adresa, numai că la această oră şi la această zi cred că a plecat deja, bântuie prin lume şi prin conştiinţele oamenilor, mai repede ca Moartea.


Cât a durat?
Exact cât am putut să o prind în aparatul de fotografiat, mai ţin minte bine şi acum emoţia întâlnirii şi a privirii. Clipa pe care unii o numesc revelaţie şi pentru alţii are structură divină la mine a avut culoarea albastră, contrar obiceiului de a fi tristă datorită culorii şi acum mă bucur că am trăit-o.


Ştiu ce ar fi trebuit să urmeze, dar dacă ar fi fost aşa, atunci cine mai scria acum, pentru că nebunia la cei nebuni durează exact cât trebuie şi are lungimea pronosticată de comportamentul schizoid. Cazul de faţă este normal cu un puternic instinct de conservare.


Am consimţit doar să-mi reamintesc.

6 comentarii:

  1. Șansa de trăi fără limite, dar și fără a-i limita pe ceilalți ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Şansa de a reflecta asupra unghiului, a celei văzute, restul dispare în lateralele auzite doar, în fond doar eu-l percepe ceea ce se înfăţişează, o clip -precum am scris, restul nu mai contează.

    Ceilalţi nu există, din moment ce nu-i mai percepi şi nu poţi să-i limitezi; au alt unghi, altă viziune; poţi doar să le-o împărtăşeşti, aici răul dispare, nebunia în schimb: apare, pentru că ei te provoacă!

    Aşa cred eu că se întîmplă. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Adică libertatea este o trăire individuală. N-are nimic de-a face cu societatea, este o stare de conştiinţă. Nu este nici pentru nici împotriva îngrădirii libertăţii celorlalţi - pur şi simplu n-are nimic de-a face cu ei. După cum n-are nimic de-a face nici cu cuvintele care încearcă să o descrie.

    Mulţi descriu în cuvinte sofisticate stări pe care nu le trăiesc. Îşi asumă experienţe prin care nu trec. Şi cred că la asta te refereai în prima parte a postării. Şi mai cred că acesta se poate numi formă fără fond, aceste cuvinte goale, apropo de discuţia noastră mai veche în care mi-ai dat acel citat din Ibrăileanu... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nuditatea libertăţii îşi are originea în neînţelegerea, în trecerea sigură peste ea - peste libertate, a tuturor principiilor umaniste şi umanitare ce vor să o definească, mai departe sigur putem să o îmbrăcăm cum vrem voi, dar eu prefer să o las goală, adică "libertatea goală" aşa cum o percep rareori, este adevărat.

    Despre forma şi fondul în care scriu, sigur cititorii au dreptul să-şi aleagă nuanţările care doresc, eu la rândul meu comentând în sensul confuz :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ok, dar sper că e clar că nu la cuvintele tale mă refer când spun formă fără fond... :)

    cuvintele tale sunt mai confuze, ai dreptate. într-un fel e bine. cuvintele clare explică un lucru şi îl distrug totodată. metaforele deschid posibilitatea cunoaşterii reale, sau măcar a intuiţiei... :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc