joi, 23 iunie 2011

In vino veritas

http://listverse.files.wordpress.com/2009/11/ancient-roman-fashion-5.jpg


Polybios, Cartea a VI-a Istorii (fragmente regăsite)

III. Din arheologia romană

4. La romani, după cum spune Polybios în cartea a şasea, este interzis femeilor să bea vin (68); beau însă aşa numitul passum (69). Acesta se face din struguri stafidiţi şi este la băut asemănător cu vinul dulce din Aigosthena (70) şi cu cel din Creta ; de aceea îl folosesc pentru potolirea setei.


Nu este cu putinţă ca femeia să bea vin fără să se bage de seamă. Căci mai întîi n-are la dispoziţia ei vin ; pe lîngă aceasta trebuie să sărute pe rudele sale şi pe ale bărbatului pînă la verii de-al doilea (71) şi să facă acest lucru în fiecare zi, ori de cîte ori îi vede prima oară. Astfel, neştiind cu cine poate să se întîlnească, se păzeşte ; căci, chiar dacă a gustat doar, nu mai este nevoie de alt indiciu pentru a-i trăda fapta [Athenaeus, X, 56 p. 440 c].

Notele traducătorului Virgil H. Popescu:

68 - Este stabilit că în vechea Romă femeile nu aveau voie să bea vin (vezi Plinius, Naturalis historia, XIV, 89 : non licebat id (sc. vinum) feminis Romae bibere ("Femeilor romane nu le era îngăduit să bea vin").

69 - Vinum passum era un vin făcut din struguri uscaţi la soare. Plinius, (Naturalis historia, XVI, 81) descrie prepararea acestuia şi este menţionat ca venind din Creta (Juv., 14, 270+1 ; pingue antiquae de litore Cretae passum ) "vin passum de pe ţărmul roditor al Cretei vechi" ; Mart., XIII, 106 ; Plinius, op.cit.


70 - Aigosthena (azi Mazi), localitatea în nord-vestul Megaridei, pe ţărmul golfului Alcyonius, La poalele Cithaironului.

71 - Obligaţia matroanei romane de a-şi săruta rudele pînă la gradul al şaselea este arătată de Plutarh (Moralia, 265 B) şi Cato, (XIV, 90) [...]
__________________________________________
Polybios, Istorii, ed. Ştiinţifică, 1966, pag. 471 şi note de la pag. 562

6 comentarii:

  1. :)
    Şi vor ei să spună că "vinul" din stafide era fără alcool?

    Oricum, aveau dreptate în sensul că oamenii beţi pot fi teribil de disgraţioşi în manifestările lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. ideea sarutatului rudelor pana la a 7-a spita mi se pare aberanta...ieseai in oras...si o tineai intr-o pupaceala...chiar ca ar fi fost bine venit un pahar cu vin :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Blue Freedom

    Din stafide, la fel ca din petale de trandafir sau flori de soc verde sau uscat se poate face o băutută acidulată, minunată, care nu conţine alcool, cred că viitoare postare va fi despre asta, adică fermentarea rapidă în CO2 şi nu cea lentă în radicalul -COOH, cunoscut ca fiind cel al grupei alcoolilor.

    Anticii, ca de fiecare dată, ne depăşesc în înţelepciune (dar tot de fiecare dată este vorba de experienţă, ceea ce noi contemporanii o refuzăm, preferăm Discoverey ca noţiune de adevăr).

    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pandhora

    Recunosc în asta obiceiul strămoşesc de a săruta rudele (prietene) la intrarea în casă, mai ales femeile, se întâmplă uneori şi la bărbaţi. "Sărutul" nu mai este pe buze, ci doar pe obraji, deseori există doar imitarea zgomotului, atingerea dispărând.

    De fapt de acolo vine acest obicei! :) (de la vinul pe care femeile nu aveau voie să-l bea) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. asta chiar nu stiam...
    ce face vinul...sau absenta lui :))

    RăspundețiȘtergere
  6. pandhora

    postarea a avut tocmai acest scop: obiceiul! :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc