sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Adevărata cauză a înlăturării lui Eminescu din viaţa publică.

preluat acum mulţi ani, dar merită citit
http://sitadeasa.wordpress.com/2006/11/19/28-iunie-1883-eminescu-la-capsa-adevarata-cauza-a-inlaturarii-lui-eminescu-din-viata-publica/

28 iunie 1883 – Eminescu la Capşa

Adevărata cauză a înlăturării lui Eminescu din viaţa publică.

Momentul 28 iunie 1883, zi de hotar în viaţa lui Mihai Eminescu, a fost cercetat în ultimul timp cu sârg, pe toate feţele, de mulţi biografi.

În acea zi toridă de vară, viaţa politică românească era marcată de gesturi fără precedent: a fost expulzat din ţară Emil Galli, directorul ziarului “L’Independance Roumaine”, sub acuzaţia că ar fi cauza scandalului diplomatic în care a fost angrenată România, un alt indezirabil – Zamfir C. Arbore – a primit acelaşi tratamenţ au fost devastate sediile unor organizaţii ale iredentei române, s-a declanşat prigoana împotriva activiştilor de peste munţi.


Nicicând o zi mai încărcată de evenimente: Austro-Ungaria recurge la retorsiunea relaţiilor sale diplomatice cu România (se pare că timp de 48 de ore au fost suspendate), Germania ameninţă cu războiul (Bismark transmite o depeşă ameninţătoare lui Carol I), autorităţile scoteau în afara legii “Societatea Carpaţii”, dând satisfacţie baronului Von Mayr, consulul Austro-Ungariei în Bucureşti iar vocea lui Mihai Eminescu este redusă la tăcere.

P.P.Carp, prezent la Viena pentru a stabili ultimele detalii ale tratatului secret cu Austro-Ungaria, îl implora pe Titu Maiorescu, de fapt îi comunica un imperativ politic: anihilarea incomodului ziarist de la Timpul (“Mai potoliţi-l pe Eminescu”).

În timpul negocierilor ce au precedat încheierea acestuia, Junimiştii (prin Petre Carp, în special), au înţeles că semnarea Tratatul Secret de alianţă între România şi Austro-Ungaria, Italia şi Germania (parafat la 18/30 octombrie 1883) era condiţionată de îndeplinirea anumitor condiţii prealabile, printre care şi înlăturarea cu orice preţ, prin orice mijloace, a indezirabililor.

Eminescu nu putea fi expulzaţ nici arestaţ invocându-se raţiuni politice. Împotriva sa, o acţiune de ordin violent era exclusă. Trebuia “izolat” într-un spital de boli nervoase; era plauzibil şi mult mai eficient.

...
mai departe pe adresă
http://sitadeasa.wordpress.com/2006/11/19/28-iunie-1883-eminescu-la-capsa-adevarata-cauza-a-inlaturarii-lui-eminescu-din-viata-publica/

2 comentarii:

  1. Multe lucruri dubioase s-au întâmplat în ziua aceea... Toți prietenii poetului s-au dat, în acel moment, la fund... În mod cert, Eminescu avea un început de depresie. Ulterior, l-au tratat cu injecții pe bază de mercur, pentru o presupusă infecție luetică. Cum să nu înnebunești ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eminescu este cu totul altul decât l-am învăţat eu în şcoală, aici este revoltat, anarhist şi nihilist, mai mult prin asta, mai bine chiar, înţeleg ceea ce a scris.

    Pe vremea aceea ca şi acum, prietenii adevăraţi sunt pe cale de dispariţie în generaţia în care trăieşti, faptul că războaie nimicitoare ne despart de acele vremuri, nu ne-a făcut mai umani.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc