luni, 20 octombrie 2014

Bătălia de la Navarino - 20 octombrie 1827

Golful Navarino, Pylos - în dreapta imaginii, o lunetă publică
Urmând drumul sudic tocmai de la Patra, trecând prin Pirgos și Kiparissia ajungem la Pylos.
În Pylos se coboară, venind de pe uscat, de oriunde, trebuie să cobori. Orașul este așezat în locul unde probabil un mic vulcan din carbonifer și-a arătat colții.

Pylos este sub șoseaua ce duce spre Koroni, punctul sudic în partea vestică a Peloponezului. De pe șosea se poate vedea un minunat teren de golf sau intersecția cu plaja de la Voidokila -pentru cei ce vor să ajungă-n rai, ca formă de comparație.

În golful numit Navarino, din largul mării de lângă Pylos, s-a dat una dintre cele mai interesante bătălii navale. Flota unită a Angliei, Franței și Rusiei împotriva celei a Imperiului Otoman împreună cu cea a Egiptului. Dacă sunteți nedumeriți, țin să amintesc că Napoleon I a trimis ofițeri în Egipt pentru a-i antrena pe mameluci în tehnica războiului modern, războiul în mișcare.

Muzeul Rene Puaux din Pylos
Chiar și în ajunul bătăliei de la Navarino (golful din fața Pylos-ului) un ofițer francez a trebuit să debarce de pe nava amiral a lui Ibrahim (ofițerul Letellier) și să treacă în cealaltă parte.
Nava amiral rusească se numea Azov.
Rușii s-au întrecut într-un eroism maritim. Sigur că englezii au fost cei mai experimentați, dar nici francezii nu s-au lăsat mai prejos.

Trafalgar, Aboukir (lângă Alexandria -Egipt) au fost bătălii unde au participat și ofițeri, tunari și marinari prezenți la Navarino. Flota engleză, franceză și rusească era inferioară numeric, atât ca număr de vase, cât și ca marinari și tunuri. Turcii având poziții terestre pe Niokastro -cetatea și Sphacteria -insula, de au tras cu tunurile.

Muzeul Rene Puaux din Pylos
Bătălia a durat patru ore, puțin. A fost o lovitură de bici, o incizie chirurgicală.
Pierderile aliate au fost numai în oameni, nici un vas nu a fost scufundat. În partea cealaltă, un dezastru. În urma acestei bătălii flota Egiptului a dispărut, iar Turcia nu a mai reușit să-și facă o flotă până la Primul Război Mondial.
Sunt sigur că amatorii de istorie pot căuta pe net date mult mai interesante decât cele descrise de mine; asta și doresc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc