„În piața publică a phigalienilor se află statuia pancratiastului Arrhachion. Această statuie este arhaică sub unele aspecte, dar mai ales prin poziție. Picioarele statuii nu sunt depărtate prea mult iar mîinile cad de-a lungul corpului pînă la coapse. Statuia este făurită din marmură și se spune că altădată avea gravată și o inscripție pe care vremea a distrus-o. Iar Arrhachion, cel ce cîștigase două victorii la Olympiadele care au fost înaintea Olympiadei a LIV-a, a dobîndit și la această Olympiadă izbînda, datorită spiritului de dreptate al Hellanodicilor [arbitrilor n.m.] și bărbăției sale.
El se lupta pentru
obținerea cununii împotriva ultimului adversar ce rămăsese să fie
învins. Acest adversar, nu se știe cine va fi fost el, îi luă înainte
și-l apucă pe Arrachion cu picioarele, strîngîndu-i în acest timp gîtul
cu mâinile. Dar Arrachion îi strivi adversarului unul din degetele de la picior, așa încît în clipa în care
Arrachion își dădea sufletul, strangulat, adversarul său, din pricina
durerii provocate la degetul de la picior, se declară înfrînt. Eleeni [locuitorii ținutului Elea, Olympia se află în Elea n.m.], cu toate acestea, deși atletul nu mai era în viață, l-au încununat pe Arrachion și l-au proclamat învingător.”
Pausanias, Călătorie în Grecia, Cartea a VIII-a, 40, Vol.II, ed. Științifică și Enciclopedică, 1982, pag.155-156.
Astăzi Simona Halep a pierdut finala Turneului Campioanelor de la Singapore. Nu pot să scriu că sunt mândru de asta, dar pot să scriu că sunt mândru că există.
“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
mesajele anonime nu se citesc