duminică, 26 octombrie 2014

Din istoria întrecerilor sportive

„În piața publică a phigalienilor se află statuia pancratiastului Arrhachion. Această statuie este arhaică sub unele aspecte, dar mai ales prin poziție. Picioarele statuii nu sunt depărtate prea mult iar mîinile cad de-a lungul corpului pînă la coapse. Statuia este făurită din marmură și se spune că altădată avea gravată și o inscripție pe care vremea a distrus-o. Iar Arrhachion, cel ce cîștigase două victorii la Olympiadele care au fost înaintea Olympiadei a LIV-a, a dobîndit și la această Olympiadă izbînda, datorită spiritului de dreptate al Hellanodicilor [arbitrilor n.m.] și bărbăției sale.


El se lupta pentru obținerea cununii împotriva ultimului adversar ce rămăsese să fie învins. Acest adversar, nu se știe cine va fi fost el, îi luă înainte și-l apucă pe Arrachion cu picioarele, strîngîndu-i în acest timp gîtul cu mâinile. Dar Arrachion îi strivi adversarului unul din degetele de la picior, așa încît în clipa în care Arrachion își dădea sufletul, strangulat, adversarul său, din pricina durerii provocate la degetul de la picior, se declară înfrînt. Eleeni [locuitorii ținutului Elea, Olympia se află în Elea n.m.], cu toate acestea, deși atletul nu mai era în viață, l-au încununat pe Arrachion și l-au proclamat învingător.”

Pausanias, Călătorie în Grecia, Cartea a VIII-a, 40, Vol.II, ed. Științifică și Enciclopedică, 1982, pag.155-156.

Astăzi Simona Halep a pierdut finala Turneului Campioanelor de la Singapore. Nu pot să scriu că sunt mândru de asta, dar pot să scriu că sunt mândru că există.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc