“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
vineri, 31 octombrie 2014
Masca
Purtarea măștilor ca obicei ne duce în străfundurile istoriei umane. Omul prin mască imita zeul, masca putea fi orice, nu neapărat o reprezentare a unei fețe umane. Pentru a înțelege acest joc, ar trebui să privim copii care se pun în locul părinților. Păpușa devine copil și copilul mamă. Intervine o întreagă responsabilitate mascată, nevinovată.
Astăzi lucrurile acestea s-au diversificat. A intervenit consumul, tehnologia și spectacolul exacerbat. Nu-i nici o problemă, durează puțin și trece repede.
Nu înțeleg acest scandal creștin împotriva unei sărbători animiste. Nu înțeleg atunci de ce sărbătorirea Crăciunului are loc în fastul nașterii unui prunc într-un grajd pierdut din Nazaret, unde personajele umane devin toate copitatele, ba chiar stele. Și în încheiere să nu uităm de capra românească ce fugărește un sat întreg doar în perspectiva unui nou an ce vine. Sigur conținutul este mai stufos.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
mesajele anonime nu se citesc