sâmbătă, 20 octombrie 2012

Muzica sferelor


Muzeul din Agora, Stoa lui Attalos, Athina, Grecia
Epocile de aur au fost cele mai relaxante pentru artişti. Epocile Golden Age, cum se numesc ele internaţional, traversează istoria omenirii asemeni unor lupe, unor lentile ce măresc brusc creația și numitorul comun al geniului; fantezia.

Epoca de Aur a antichității grecești a fost Epoca lui Pericle, dar și perioada elenistică de după Alexandru cel Mare, a fost o altă Epocă de Aur. Din motive ce țin de capitalizarea culturii, astăzi cei mai mulți văd Epoca de Aur a antichității grecești ca fiind Epoca lui Pericle.

Din această perioadă este și fragmentul de kylix de mai sus. Un tânăr cântă la liră, își încearcă lira, îi întinde corzile. Tânărul pare concentrat, mai jos un iepure sare. Imaginea face parte din acele acțiuni împietrite, ar trebui să fie o dinamică, dar nu este, este o așteptare. Posibil din această așteptare să facă parte și nașterea unui sunet clar și cristalin, dar până atunci, sunetele ce însoțesc acordarea nu se aud, de aceea iepurele încă nu a sărit.

2 comentarii:

  1. De ce a sferelor? Legat de teoriile cu privire la formarea universului...string?

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am auzit ca a fost recunoscuta relatia dintre cimpurile electromagnetice si neoplasmul cerebral! Adica tot studiile de caz pot ajuta la intelegerea ....lumii. in rest, nu avem decit semispecialisti care copiaza la greu diverse teorii, fara a avea cea mai mica experienta in domeniu. Macar intuitie sa aiba, intuitie stiintifica....cam asta este.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc