luni, 24 ianuarie 2011

O chema Eva


     Eva a fost o fată frumoasă care s-a transformat într-o femeie stilată. A rămas aşa mult timp.
     Tinereţea marcată de eşecuri în dragoste a trecut prea repede pentru ca Eva să poată puncta acele valori cu care multe femei atacă maturitatea; o relaţie permanentizată, poate chiar şi un copil, sau de ce nu, un divorţ ce a venit după o căsătorie rapidă.

     Într-o seară de iarnă Eva fu cuprinsă de călduri. Sări din fotoliul devenit acum fierbinte şi se răcori cu un duş. În oglinda vaporoasă cineva îi arătă că nu mai este aşa frumoasă, riduri, pistrui, comisuri din ce în ce mai proeminente, un relief nou al feţei se contura în mintea ei. Începea să îmbătrânească.

     Nu a doua zi, dar în acea lună - căldurile îi ameninţau intimitatea, căci transpira abundent chiar şi în timpul zilei, merse la doctor. În urma analizelor se putea pronunţa apariţia - a ceea ce desigur nimeni nu bănuia, menopauzei.
La o vârstă improprie, prea tânără pentru asta şi deja uimită de această turnură a hormonilor, Eva de fapt îmbătrânea.

    Se gândi la copii, putea oare să mai aibă? Medicul o sfătui în orice caz să se grăbească. Alte femei îşi începeau căsnicia la vârsta ei şi ea? Ea intra în menopauză. Hotărî să aplice o reţetă numită "blind date", adică să dea anunţ la mica publicitate, sau pe internet, cunoscuţii ei ar blama-o pentru asta, deci să nu ştie nimeni atunci.

    Bufeurile se instalară în corpul ei ca duhurile şi de fiecare dată când o lăsau în pace, alerga repede în oraş. Rată multe întâlniri şi de fapt nici nu se afişă, de fiecare dată schimba protocolul de întâlnire, scria că vine în roşu şi se îmbrăca în galben, purta sau pălărie, mănuşi şi alte semne care putea induce în eroare prin absenţa sau, dimpotrivă, afişarea lor.

    La fiecare întâlnire, nouă şi necunoscută, Eva era întrebată, încet şi amabil: "Nu fiţi surprinsă; mă cunoaşteţi de undeva?".
Inevitabil, surprinsă răspundea: "Nu, nu am venit în urma vreunui anunţ, de ce ar trebui să vă cunosc?"

    Respectivul domn a întors atunci capul spre stânga, apoi încet spre dreapta, trecând peste privirea ei mirată şi ocolind întrebarea, enunţă: "Dacă s-ar putea să fiu sufletul dumneavoastră pereche? ... uitat de secole, de mistere...

"- Nu vă recunosc şi nu-mi aduc aminte!"
"-Tocmai asta este, sunteţi atrasă şi nu vă daţi seama, teama vă opreşte, vă dă un sentiment de confuzie...
"- Domnule, nu vă dau voie, sunteţi indiscret!"

    Eva păru ofensată şi plecă. Se-ntoarse fără apel şi se urcă în tramvai. Poate norocul era că acesta era în staţie, sau poate că prelungi discuţia până când acesta ajunse în staţie. Nu raportă nimic poliţiei, deoarece era un "blind date", din ziare, din aventură...

    Ea nu citi ziarele, când cu titluri mari se scria despre a "N"-a crimă!
Peste ani, ea continuă să nu citească ziarele. Criminalul în serie fu prins, condamnat şi se pare că nu mai trăia...

    Mult mai târziu, într-un concurs de împrejurări, la o cafea, cu domnişoare îmbătrânite, se pomeni de el; ca idee, ca un fel de reclamă masculină...
La care ea spuse: "Nici măcar nu era sufletul meu pereche!"
La masă se aşternu liniştea.


photo by

12 comentarii:

  1. Saracirea vietii emotionale duce la o existenta stearpa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eva nu era deloc o femeie sărăcită emoţional, iar cu "existenţa stearpă" nu eşti cam dură? :) cine te-a supărat într-o aşa (grea) zi de luni.

    RăspundețiȘtergere
  3. sună a legendă urbană dar chiar şi aşa
    poţi fi criminal şi fără să fi serial killer precum
    nici toţi serialii nu-s killeri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Urbanul duce la intersecţii, de ce scriu asta Alice? pentru că urbanul înseamnă drumuri, căi, fire, toate amestecate şi întortocheate, undeva prin ele: oamenii.

    La orice "unghi" se poate întâmpla ceva, ca într-o legendă :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am o vorba...Cine nu trece prin foc, se usuca in bataia vanturilor uscate...pentru mine e saracita emotional:)
    Io nu ma supar niciodata. Si am o energie in mine...de nu-ti imaginezi:))

    RăspundețiȘtergere
  6. @marul
    am vrut să-ţi fac şi o dedicaţie, dar poate te supărai, dacă nu, asta este pentru Măr!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  7. o femeie care isi doreste un "el" ca accesoriu....ramane fara...el...

    RăspundețiȘtergere
  8. @pandhora
    fără să atac pe nimeni, dar în final toţi devenim "accesorii", contează doar anul notat în calendar de când vom simţi asta, "singurătatea" bântuie mai ca moartea vremurile de azi.
    :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc