joi, 13 ianuarie 2011

"Grattez le Russe et vous verrez le Tartare"


citat

     Europenii n-au vrut să ne socotească drept ai lor pentru nimic în lume, pentru nici un fel de jertfe şi în nici o împrejurare. Grattez, cică, le russe et vous verrez le tartare, * şi aşa e şi pînă acum. Am devenit proverbiali.

Şi cu cît mai mult ne dispreţuiam caracterul nostru naţional, ca să le intrăm în voie, cu atît ne dispreţuiau mai mult. Am dat din coadă pe lîngă ei, le-am mărturisit servil vederile şi convingerile noastre "europene", iar ei ne ascultau de sus şi adăugau de obicei cu un zîmbet politicos, vrînd parcă să scape de noi, că nu "i-am înţeles aşa bine".

Ei se mirau tocmai de faptul că noi, fiind atît de tătari (Les tartares), nu putem nicicum să devenim ruşi, iar noi n-am putut niciodată să le băgăm în cap că nu vrem să fim ruşi, că vrem să fim general-umani.
 
Feodor Mihailovici Dostoievski, Jurnalul unui scriitor, anul 1877, ianuarie, Cap.II.


* Rîcîiţi rusul şi veţi descoperi tătarul. (Fr.)

3 comentarii:

  1. :) de la ivan cel groaznic incoace ... as fi putut scrie " de la petru cel mare incoace " ...

    RăspundețiȘtergere
  2. bine ai venit în livada mea mărule !

    cu ruşii este mai simplu decât se pare, trebuie să-i cunoşti, mai departe citindu-le istoria poţi să discuţi cu ei, dacă vrei să faci şi diplomaţie atunci trebuie să-i citeşti pe clasicii lor, mai departe aşa "copt" sigur vei fi pe placul tuturor...

    :) Poftă mare la idei!

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc