“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
sâmbătă, 3 mai 2014
Zeul prost
N-au existat perioade clare în care Zeul să se manifeste, ori această aleatorie preumblare imagistică a dus la definirea Zeului ca fiind: Zeul prost.
Însăși vracii erau mirați de inconsecvența reușitelor lor. În mare parte au aprobat noua denumire, aliterată (sau aliterară). Zeul prost se manifesta aiurea, nefolositor, rătăcitor.
În mitologia acestui zeul se regăsesc stări și proprietăți profund umane; ca lentoare, confort, lene.
Astăzi, zeul prost a fost regăsit. Însăși figura sa, mitologică, a fost reestetizată. De aceea, felul în care manifestarea aleatorie se putea propune ca fiind o proprietate clară a sa, s-a dovedit falsă. Zeul prost se manifestă la temperaturi înalte. Dacă șamanii nu reușeau un foc de tabără adevărat, din lipsa lemnelor poate, minunea nu mai avea loc.
Zeul prost s-a răscolit la prima bombă atomică.
La a doua a început să cânte.
Vântul acela năprasnic ce a înconjurat planeta de două ori nu-l mai pomenește nimeni.
Apoi, a adormit. Dar oamenii l-au dibuit.
Trebuie Celsius pentru a-l mișca.
Zeul prost a fost prezent în ultimele războaie, umbra sa a rătăcit bombe și avioane.
Trebuie, pentru a-l prinde, pornit un altfel de război.
Se va denumi, codat, războiul zeului prost.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
mi-a plăcut formula - zeul prost.
RăspundețiȘtergerenu știu, însă, dacă adaptarea zeului prost la zilele noastre este fezabilă (îngăduit fie calificativul).
pe de altă parte, s-ar putea să fie necesar, uneori, să folosim pluralul - zeii proști.
sau nu?!
Pe cine faci tu zeu prost,răspunzător de şi semnificativ pentru, Scorchfield? Cine'i cel ce nu se dă prins în lipsa războiului? Că de'i răzbel, atunci pasămite că zeul face parte din faptul morţii, o altă "proprietate" de-a lui asta, nu?
RăspundețiȘtergereDoamnă M,
RăspundețiȘtergereAm folosit singularul dând expresia unei singurătăți, proprie chiar. Zeii greșesc, uneori, deseori, habar n-am. Însă știu cum greșesc oamenii care se dau drept zei. Aici merge pluralul mult mai bine.
Camelia,
RăspundețiȘtergereZeii aceia pe care-i știu sunt răzbunători. Nici mileniile nu le tulbură memoria.