miercuri, 3 august 2011

O vedere

http://news.yahoo.com/analysis-storms-ahead-debt-deal-sets-tax-fight-003818534.html

Nesperat mesajul disperat spune multe.
Lărgindu-şi aria de cunoştinţe generale, oamenii de peste Ocean au auzit de Grecia.
Au auzit cei care nici nu ştiau pe unde se află Europa, vaca aia călărită de Zeus. Mitul ne spune că Europa a fost vrăjită de un taur pe care încălecându-l a devenit prizonieră lui. Taur în care se metamorfozase Zeus pentru ca răpirea să fie mai subtilă. Aşa mă gândesc că în juisarea ce-a urmat şi ea Europa a fost metamorfozată într-o junincă, scriu asta pentru că Hera fiind deosebit de geloasă avea ochi peste tot, numai ochii lui Argus treceau de o mie.


Acum în epoca modernă mitul necunoscut de mulţi dislocă oricum conştiinţe, face comparaţii şi atacă evenimentul în sensul cel mai sarcastic. Da, aş putea eu să enunţ: America aia (SUA) nu va fi niciodată Grecia şi nici Europa, nici Rusia şi nici altă ţară nu va fi vreodată Grecia, tocmai prin asta s-a scris un adevăr, mai puţin mirositor şi mai greu de încadrat. În schimb, fără să se ştie, s-a scris în stânga, ceea ce grecii antici numeau cu mare pasiune hedonism. Face parte din acesta, alături de fericire şi cunoaştere, puterea de a te opune celui care de fapt te pune la jug, statul.


Ştim prea puţin despre felul în care te poţi opune, nu violent, nu isteric, ne lipseşte hedonismul antic grec, care de la Platon încoace a fost înecat şi acoperit cu un strat gros de timiditate frustrantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc