joi, 4 august 2011

Piron - Pyrrhon

http://fr.ulike.net/Pyrrhon


Alexandru cel Mare cucereşte Asia (ceea ce se ştia atunci despre continent), însoţit de puţini macedonieni în comparaţie cu armatele ridicate de perşi şi puţin mai târziu de indieni; alături de grupul expediţionar s-au găsit şi filosofi, matematicieni, arhitecţi etc. Gestul va fi repetat în cucerirea Egiptului mameluc de către Napoleon Bonaparte multe secole mai târziu. Cazul a fost că Champollion a descifrat hieroglifele datorită plimbărilor în jurul Pietrei de la Rosetta însoţit de soldaţii francezi ce aveau poruncă să-i păzească pe aceşti savanţi.


Savanţii lui Alexandru cel Mare erau cel puţin la fel de curioşi ca urmaşii lor francezi, unul dintre ei se numeşte Pyrrhon, care s-a ocupat de pictură în tinereţe, apoi cuprins de un agnosticism a ajuns la concluzia că suspendarea judecăţii ne arată o realitate imediată, care trecută prin filtrul acid al minţii dat de educaţie, mentalitate şi obiceiuri, o falsifică, o denaturează, toate acestea din cauza absenţei şi detaşării pe care trebuie să o purtăm tot timpul în judecarea evenimentelor ce ne afectează.


A trăit aproape nouăzeci de ani, dacă vi se pare puţin, trebuie să calculaţi că omul acum peste 2000 de ani nu trecea de patruzeci de ani ca medie de vârstă.


« S-a retras de lume şi-a trăit în singurătate, arareori arătîndu-se rudelor. A făcut acest lucru pentru că auzise un indian cum îl mustra pe Anaxarh [mentorul său], spunîndu-i că niciodată nu va fi în stare să înveţe pe un altul ce este binele atîta timp cît el însuşi făcea anticameră la curţile regilor.» *


Odată cu întoarcerea la Babilon, în urma lui Alexandru cel Mare au venit şi gimnosofiştii indieni (fachirii), unul dintre ei pe nume Calanos îşi dă foc singur într-o piaţă în faţa unei asistenţe formată din aceşti filosofi greci, dar şi a soldaţilor macedonieni îngroziţi.


Diogene Laertios, Despre vieţile şi doctrinele filosofilor, ed. Polirom, 1997, pag.302 şi nota. IX-339

2 comentarii:

  1. Se mai întâmplă și azi ca un un mic dictator să ia cu el în avion un filosof. Dar după ce satrapul se îmbată, îl ia la înjurături pe gânditor. Recunoști personajele ?

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc