miercuri, 3 august 2011

Intangenţa



Nimic nu poate concura cu apusul sau cu răsăritul soarelui, cu omega spre alfa.
La câmpie, altfel decât la mare, ceaţa depărtărilor înşeală fenomenul, devine mai fantastic.


Căderea soarelui loveşte un punct pe orizontală, acolo am ridicat un stâlp, pe care stă o pasăre. Acolo soarele trebuia să dovedească intangenţa. Demonstraţia clară nu o avem, prea sus -noi doream un orizont, şi prea ascuns, soarele parcă a fugit la aflarea veştii că va fi martor la dezvoltarea sigură a unei geometrii.


În societate, în aglomerarea umană, cea mai densă, intangenţa dovedeşte scopul individului uman în viaţă.
Se învaţă şi pe bune dreptate, că acolo unde dreapta atinge cercul, se naşte o perpendiculară ca rază a cercului atins. Dacă nu avem cerc este mediocră orice curbă, numai să-i găsim raza. De aceea omul se zbate pentru aş demonstra dreptatea existenţei sale, verticalitatea, unghiul drept. Majoritatea nu reuşesc şi nereuşita se bazează pe însăşi definiţia existenţei; cuget, deci exist; percep deci învăţ, înţeleg; dacă vor, vreau cum pot eu, ori tocmai aceste leme nu apar în conştiinţa celui care locuieşte în urbe, nu-l interesează, existenţa sa nu are scop, nu are nici măcar dorinţă, mai târziu la un răsărit de soare, sau apus, va bănui de unde şi unde va ajunge astrul ceresc.

8 comentarii:

  1. fantastic de frumos...
    am senzatia unei prabusiri definitive...si totusi...fiecarui apus urmeaza un rasarit...
    mai raman putin sa privesc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. depersonalizarea, absenţa unui eu perpetuu întrebător, se datorează faptului că nu mai privim apusurile de soare; undeva afară din oraş, afară. La răsărituri nu pot nici atât convinge, lumea este prea obosită. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ooo, văd că și la tine cade un soare :D

    RăspundețiȘtergere
  4. În oraşe nu mai răsare şi nu mai apune soarele din cauza zgârie-norilor şi a celorlalte clădiri. La sat încă da, dar satele sunt pe cale de extincţie. Când o să rămână numai oraşe o să rămânem fără Soare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lotus

    Foarte aproape; dar nu este uşor ca pe-o bicicletă sau chiar cu maşina, să părăsim oraşul măcar o dată pe săptămână, pentru a vedea altceva!

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc