duminică, 27 mai 2012

Dresda - martor ocular - Kurt Vonnegut

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/distrugerea-dresdei-in-1945-74961.html  
≪Dresda era sigur printre cele mai frumoase orașe din lume. Avea bulevarde largi, mărginite de copaci umbroși. Era înțesată de nenumărate părculețe și statui. Avea catedrale vechi, încântătoare, biblioteci, muzee, teatre, galerii de artă, berării cu terase, o grădină zoologică și o universitate renumită. Era paradisul turiștilor. Ei ar ști să vorbească mai bine decât mine despre farmecele orașului. Dar am impresia că în Dresda - în orașul propriu-zis - se aflau simbolurile vieții tihnite; plăcută, cinstită, inteligentă. În umbra zvasticii, aceste simboluri ale speranței și demnității omenirii așteptau, ca niște monumente ale adevărului. Comoară adunată vreme de sute de ani, Dresda vorbea elocvent despre lucrurile extraordinare din cultura europeană cărora le datorăm atâtea. Eu am fost prizonier, flămând, murdar și plin de ură față de cei care ne-au capturat, dar am iubit acel oraș și am văzut minunea binecuvântată a trecutului său și bogata promisiune a viitorului.


În februarie 1945, bombardierele americane au transformat comoara asta într-o grămadă de bolovani și cenușă fierbinte; au eviscerat-o cu explozive puternice și au incinerat-o cu proiectile incendiare. Bomba atomică reprezintă, poate, un progres fabulos, dar e interesant de observat că TNT-ul și termitul primitiv au reușit să extermine într-o singură noapte însângerată mai mulți oameni decât au murit în tot blitzkrieg-ul din Londra. Fortăreața Dresda a trimis o duzină de rafale către piloții noștrii. Odată întorși la bazele lor, sorbindu-și cafeaua fierbinte, au remarcat, probabil:


- Artileria antiaeriană a fost cam slăbuță în seara asta. Ei, e ora de culcare.


Soldații britanici capturați din unitățile tactice de luptă (trupele din prima linie) îi luau la rost pe cei care zburaseră cu bombardiere grele în raiduri deasupra orașelor:


- Cum Dumnezeu ați suportat mirosul de urină fiartă și de cărucioare în flăcări?≫

Kurt VonnegutRetrospectivă asupra Armaghedonului,  Humanitas, 2010, pag.46-47.

Pentru cei pasionați recomand articolul de la adresa imaginii:
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/distrugerea-dresdei-in-1945-74961.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc