sâmbătă, 17 decembrie 2011

Stadionul de la Epidaur

august 2009

august 2011
Reconstrucția continuă, stadionul lung de 181, 3 metri de la Epidaur, renaște încet. Se petrec fapte paralele, în timp ce toată lumea este în criză, în Grecia restaurarea monumentelor înaintează încet. Trebuie să știm că acest stadion a fost construit cu cinci secole înainte de anul zero, adică acum peste 2500 de ani, dacă lucrările de restaurare ar mai dura încă 10 de ani, tot ar fi puțin timpul scurs între uitare și renaștere.

Omul modern trăiește mult mai puțin decât cel antic, simbolurile nu-l mai apasă, nu mai are ce descoperi, o flecăreală continuă îl amuză, când moare se uită la ceas, mai vorbește la mobil și în ultima secundă comută televizorul pe canalul de știri; pe computer descarcă un fluviu de imagini la care nu se va uita niciodată poate, căsuța sa de e-mail pute de informații venite de la toate abonamentele pe care le-a strâns, cele mai multe sunt negre, nu le-a deschis, nici nu avea cum, e în comă informațională.

Dacă în grădinile japoneze, o piatră are rostul ei, poziția ei, în Grecia o piatră revine la locul ei, la rostul ei. Anticul grec mai creează surprize.

10 comentarii:

  1. Man, te salut!

    este lumea pe care noi am faurit-o, dupa chipul si asemanarea noastra.
    :))
    Si noi asezam cu dezinvoltura biti in neant.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. În spatele chipului mai stă ceva, asemănarea este-o păcăleală socială! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    este doar o sintagma!
    pacaleala putem considera aproape orice, de la ruinele scoase la suprafata... pana la miscarea planetelor asa cum credem noi ca s-ar misca.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Curios este că scrii, din moment ce este o păcăleală este și mai curios că citesc!

    Cu chipul este cu totul și cu totul altceva!

    RăspundețiȘtergere
  5. iata o dilema ce trebuie rezolvata. Cand stii ca este sau nu pacaleala?
    :)
    Depinde ce intelege fiecare prin "chip"!

    RăspundețiȘtergere
  6. ce ciudat in egipt nu s0au gasit stadioane. doar in asiria - ceva rudimentar pentru cursele de "trasuri". de fapt, daca ne gindim la intemeietorii cretei ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Stadionul este un câmp de luptă; epuizați de războaie fratricide, de la nord la sud, de la răsărit la apus, grecii antici au inventat stadionul.

    Civilizația minoică este civilizația miceniană, dar nu aceștia au inventat stadioanele, dar au fost precursorii civilizației elenistice, cea care a dat lumii și sportul, și filosofia!

    RăspundețiȘtergere
  8. adca vrei sa spui tu ca nu mai exista filosofia in lume! mai, mai....

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc