luni, 8 septembrie 2014

Pelerinaj la Delfoi

Templul lui Apollo
Asemeni unei constelații, vârfurile coloanelor rămase alcătuiesc un W. Acesta poate fi și întors. Oricum ar fi, măreția coloanelor aduce aminte de Cassiopeia. Ceea ce este aproape perfect suferă de o mândrie interioară pe care doar anarhia naturii o mai poate ostoi. Cutremurele, vântul și ploaia, ninsoarea și plantele au ros aceste coloane. Ce mai contează năvălirile barbare, când cel mai mare rol al nivelării este timpul. Mai ales că ceea ce vedem astăzi a fost îngropat, și numai marea excavație a pus în valoare ceea ce a mai rămas din anticul Delfoi.

Macheta din muzeu
La Delfi (Delfoi cum spun grecii moderni), trebuie mers pentru a vedea și Kastri, satul cosmopolit, plin de magazine de suveniruri, dar și de artă. Hoteluri micuțe, chiar ieftine, foarte curate, au camerele cu vederea spre valea Pleistos.

Valea Pleistos din dreptul steagurilor - golful Itea
Delfi, în felul său de peregrinare în timp, a ajuns la un popas. Este asemeni unui tablou. Lumea se adună în jurul său și-l privește. Iubesc acest tablou.

Hotel Parnassos

2 comentarii:

  1. Crop:

    ...doar anarhia naturii o mai poate ostoi...
    ...au ros aceste coloane. Ce mai conteaza...
    Iubesc acest tablou.

    End crop.

    Soferul de taxi> unde sa fie?
    La...
    luminile strazii se alungesc nefiresc inapoi. Mergem cu viteza warp. Cheia e la tine?
    Avem scara rulanta pe scara. Aiurea.
    Uleiul de masline ma unge pe suflet. Uleiul de masline ma unge. In suflet geometria deseneaza lunulele lui Hipocrat.

    RăspundețiȘtergere
  2. De la Filiatra la Kalamata, prin Chora, pe lângă palatul lui Nestor, infinite livezi de măslini. Mașina își face loc cu greu pe pantele abrupte și înguste. Urci și cobori printr-un verde stins care nu are nici o legătură cu verdele din munții noștri.

    În văile adânci, cresc chiparoși ca lumânările și pini decoltați asemeni unor conopide uriașe, sub ei, o umbră ocrotitoare îți odihnește ochiul. Grecia are foarte mult soare.

    Ty.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc